Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ofcom: Test met goedkope software-based DAB in VK succes

De test met goedkope software-based DAB is in het Verenigd Koninkrijk een groot succes. Dit is de conclusie die mediaregulator Ofcom trekt in haar rapport over de test. Hierdoor is de weg vrij voor honderden kleine lokale en internetstations om te gaan uitzenden via DAB(+).

Ofcom: Test met goedkope software-based DAB in VK succes Ofcom maakte in april 2015 bekend dat er getest ging worden met goedkope software-based DAB-uitzendingen.

Met deze test geeft Ofcom gehoor aan de roep van kleine commerciële lokale stations, internetstations en community stations. Vrijwel alle grotere lokale en regionale radiostations zenden momenteel al uit via DAB(+), maar de kleinere stations dreigen de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten.

Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat hiervoor geen tienduizenden euro’s aan hardware nodig is. De software draait gewoon op een simpele (Rasberry Pi) computer. Voor 8500 euro kan een radiostation al een DAB(+)multiplex in de lucht brengen. Indien er meer zenders op een multiplex uitzenden, dan daalt de prijs per radiozender.

In totaal verdeelde Ofcom 10 testlicenties waardoor er getest kon gaan worden in onder meer Londen, Manchester, Bristol, Birmingham, Brighton en Glasgow. Aanvankelijk zouden er ruim 50 radiostations meedoen aan deze test, maar inmiddels zijn er meer radiostations ingestapt. Daarnaast wordt er nu ook al getest met DAB+ en hogere vermogens. Het oorspronkelijke plan bevatte alleen DAB en uitzendvermogens van 100 Watt. Ook zijn de testlicenties inmiddels verlengd tot en met 2018.

Van test naar reguliere uitzendingen
Als het aan Ofcom ligt gaan er op termijn reguliere licenties voor kleinschalige DAB(+) uitzendingen uitgegeven worden. De politiek moet hier echter nog een beslissing over nemen. Maar Matt Hancock, minister van cultuur, heeft al laten weten dit soort kleinschalige DAB(+) uitzendingen zo snel mogelijk te willen legaliseren.

“Deze technologie kan een nieuwe locale dimensie openen voor digitale radio,” aldus Neil Stock, hoofd van de afdeling vergunningen van Ofcom. “We zijn ervan overtuigd dat een landelijke uitrol van dit soort stations technisch en economisch haalbaar is.

“Onze tests hebben het mogelijk gemaakt dat lokale stations, zowel commercieel als niet-commercieel, met elkaar samen kunnen werken, waardoor nieuwe stations de bevolking van het Verenigd Koninkrijk kunnen bedienen.”

Ook is er ruimte genoeg voor een landelijke uitrol van dit soort kleinschalige DAB(+)uitzendingen. Hiervoor worden frequenties ingezet die tot nu toe nog niet gebruikt werden voor uitzendingen voor digitale etherradio. Het gaat hierbij om de kanalen 7B, 8A, 8B, 9A, 9B en 9C.

Het complete onderzoeksrapport van Ofcom is hier te vinden. [Radiowereld.NL]