Zoek
Sluit dit zoekvak.

Afschakeling FM-band Noorwegen steeds dichterbij

De afschakeling van de FM-band komt in Noorwegen steeds dichterbij. Over minder staken de grote radiostations in de eerste regio hun uitzendingen op FM en zijn ze uitsluitend nog via DAB(+) via de ether te ontvangen. Eind 2017 zijn de grote radiostations in heel Noorwegen verdwenen van FM.

Afschakeling FM-band Noorwegen steeds dichterbij Als eerste land ter wereld gaat Noorwegen in 2017 de FM-band grotendeels afschakelen. De afgelopen jaren is het aandeel digitale radio fors omhoog geschoten.

Inmiddels is meer dan 60% van het radioluisteren al digitaal, waarbij DAB(+) met een slordige 50% de belangrijkste distributiemethode is. 2 Op de 3 huishoudens in Noorwegen heeft inmiddels al tenminste een DAB+radio in huis.

Groter aanbod, betere dekking
Het grote voordeel van digitale radio is in Noorwegen met name het grotere aanbod. Op FM zijn slechts vijf landelijke radiostations te ontvangen, terwijl via DAB(+) 24 radiostations landelijk zijn te ontvangen. Ook is hier de dekking van DAB+ vele malen beter dan de dekking van FM.

Omdat analoge radio steeds minder luisteraars heeft, verlaten alle grote radiostations komend jaar de FM. Dit gaat niet in een keer, maar gefaseerd. De NRK neemt hierbij het voortouw en verdwijnt in de meeste regio’s enkele maanden eerder van FM dan de commerciëlen.

Nordland trapt af
Op 11 januari 2017, over 57 dagen dus, start de afschakeling in de provincie Nordland. Hier verdwijnen de publieke en commerciële radiostations gelijktijding van FM. Daarna volgt onder meer de regio Trondheim, waar de NRK op 8 februari zijn analoge uitzendingen staakt, gevolgd door de commerciëlen op 21 april.

De provincie Telemark volgt in april en juni, terwijl in de regio’s Bergen en Stavanger FM in juni en september uit gaat. De regio Oslo volgt in september en december, waarna in Lapland op 13 december de allerlaatste FM-zenders uitgezet worden.

Caravan
Om luisteraars te informeren over de afschakeling van FM en over DAB+, trekt het komend jaar een caravan door het land waar alle vragen over dit onderwerp gesteld kunnen worden. Deze maand en volgende maand is de caravan in diverse dorpen en steden in de provincie Nordland. Daarna trekt de caravan door Trondheim. Daarnaast is er een uitgebreide reclamecampagne.

Na 2017 zal het overigens nog niet helemaal stil zijn op FM. De kleinere lokale omroepen blijven nog vijf jaar op FM uitzenden, maar gaan op termijn ook over op DAB+. [Radiowereld.NL]