Duitsland: 2e Landelijke DAB+net weer stap dichterbij

De komst van een tweede landelijke DAB+net in Duitsland is weer een stap dichterbij. Afgelopen week hebben alle regionale mediaraden groen licht gegeven. In december moeten de ministers-presidenten van de verschillende deelstaten goedkeuring geven waarna een verdeelprocedure wordt opgestart.

Duitsland: 2e Landelijke DAB+net weer stap dichterbij Duitsland kent momenteel vele regionale DAB+netten, maar slechts één landelijk net.

Hierop zijn momenteel 13 radiostations te ontvangen, waaronder Deutschlandfunk, Radio Bob, Sunshine Live, Schlagerparadies, Absolut Relax, Energy, Schwarzwaldradio en Klassik Radio.

Momenteel wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van dit DAB+net. Eind dit jaar moet het aantal zenders uitgebreid zijn naar 110, waardoor ontvangst in 92% van Duitsland mogelijk is.

Steeds meer interesse voor tweede landelijke DAB+net
DAB+ heeft er voor gezorgd dat er voor het eerst landelijke commerciële radio via de ether mogelijk werd. En de digitalisering gaat hard, want inmiddels zijn er in Duitsland al meer dan 8,24 miljoen DAB+radio’s verkocht.

De roep naar een tweede landelijke DAB+net werd het afgelopen jaar daarom steeds groter. Eerder dit jaar werd bekend dat voormalig autocoureur en huidig vastgoedmanager Steffen Göpel een deel van zijn vermogen wil investeren in digitale etherradio en een aanvraag gaat doen voor de exploitatie van een tweede landelijke DAB+net. Onlangs maakte ook Bauer Media bekend grote interesse te hebben.

Tweede net komt eraan
Reden genoeg voor de overheid om de voorbereidingen voor een tweede landelijke DAB+net te starten.

Afgelopen week is de komst van het tweede landelijke DAB+net weer een stap dichterbij gekomen. Tijdens een vergadering hebben regionale mediaraden groen licht gegeven. Op 8 december worden de plannen ter goedkeuring aangeboden tijdens de vergadering van de ministers-presidenten van alle deelstaten.

Platformexploitatie
Zodra ook de ministers-presidenten akkoord zijn, wordt een verdeelprocedure opgestart. Dit gebeurt mogelijk al in december. Het is de bedoeling dat alle capaciteit en de exploitatie van het net bij één partij wordt weggezet, een zogenaamde platformexploitatie. Deze partij mag de capaciteit dan zelf indelen. Hetzij middels eigen programma’s, hetzij middels verhuur aan andere radiostations. Deze opzet wordt momenteel al succesvol toegepast in onder meer Hamburg.

Platformexploitatie voorkomt dat er capaciteit lange tijd onbenut blijft in doordat allerlei administratieve procedures moeten worden doorlopen zoals bij het eerste landelijke net wel het geval is. 

Het is de bedoeling dat het tweede net in heel Duitsland op kanaal 5A gaat uitzenden. Omdat dit kanaal echter nog niet in het hele land gebruikt kan worden, zal het tweede landelijke net de eerste jaren op verschillende kanalen gaan uitzenden. Desondanks wordt regionalisatie van radio via dit net niet toegestaan. [Radiowereld.NL]