Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland volledig over van DAB op DAB+

Vanaf dinsdag is Duitsland volledig omgeschakeld van DAB op DAB+. Om 12 uur worden de drie radiostations van de publieke omroep in het Saarland omgezet naar de modernere stadaard voor digitale etherradio.

Duitsland volledig over van DAB op DAB+ Net als in Nederland is ook in Duitsland DAB+ de standaard voor digitale radio in de ether. Veel radiostations zijn gelijk gestart in DAB+, terwijl radiostations die al uitzonden in de oude DAB (MP2) standaard de afgelopen jaren al zijn omgeschakeld. Zo stapte de landelijke publieke zender Deutschlandfunk in juni van dit jaar over.

De Saarländische Rundfunk zendt nog altijd drie van haar radiostations uit in de oude DAB-standaard. Maar hier gaat verandering in komen. Dinsdag 22 november worden SR1 Europawelle, SR2 Kulturradio en SR3 Saarlandwelle omgezet naar DAB+. Tegelijkertijd wordt er een nieuwe zender aangezet in Tholey, die voor betere dekking in het noorden van de deelstaat moet zorgen.

Flensburg
In Flensburg, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein, neemt de publieke omroep NDR dinsdag een nieuwe DAB+zender in gebruik. Hierdoor zijn de radiostations van de publieke omroep voor Noord-Duitsland ook in de meest noordelijke stad van het land digitaal via de ether te ontvangen.

Daarnaast wordt in Flensburg ook een nieuwe DAB+zender aangezet voor het landelijke net waarop onder meer Deutschlandfunk, Radio Bob, Energy en Schlagerparadies uitzenden. Eind vorige maand werd hiervoor al een nieuwe zender in Boossen aangezet, die voor ontvangst zorgt in Frankfurt/Oder langs de grens met Polen. [Radiowereld.NL]