Search
Close this search box.

VK: Digitale radio domineert in steeds meer regio’s

Digitale radio zit momenteel flink in de lift in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels zijn er al zes regio’s waar digitale radio een marktaandeel van meer dan 50% heeft en dus populairder is dan analoge radio. Sussex, ten zuiden van Londen, gaat aan kop met 53,4%.

VK: Digitale radio domineert in steeds meer regio’s Londen mag dan wel de digitale hoofdstad van de wereld zijn als het om radio gaat, maar het is niet de meest succesvolle regio als het om digitale radio gaat.

In Londen heeft digitale radio momenteel een aandeel van 51,3%, zo blijkt uit het jaarlijkse “Digital Radio Report” van mediaregulator Ofcom. Dit is overigens 5,4%-punt hoger dan een jaar geleden.

Naast Sussex en Londen scoort digitale radio meer dan 50% marktaandeel in Berkshire en het noorden van Hampshire (53.2%), Swindon en west Wiltshire (51,4%), Gloucestershire (50,2%) en Hertfordshire, Bedfordshire en Buckinghamshire (50,1%). In steden als Bristol en Edinburgh is de grens van 50% in zicht.

Het slechtst scoort digitale radio opnieuw in Pembrokeshire, in het zuidwesten van Wales, waar het marktaandeel slechts 26,4% bedraagt. Dit is overigens 2%-punt hoger dan vorig jaar. Kijkend naar heel het Verenigd Koninkrijk dan heeft digitale radio een aandeel van 45,5%, zo bleek eerder al uit de luistercijfers over het derde kwartaal van dit jaar. Een jaar geleden was dit nog 3,6%-punt minder.

Voor radiostations wordt het dan ook steeds belangrijker om ook digitaal uit te zenden. Weliswaar heeft digitale radio nog maar een aandeel van ruim 45%, maar radiostations die niet digitaal uitzenden bereiken bijna de helft van hun potentiële luisteraars niet.

DAB populairste platform
DAB is nog altijd het populairste platform om digitaal naar de radio te luisteren. Ruim 70% van het digitaal naar de radio luisteren gebeurt via DAB(+), een stijging van ruim een procentpunt in twee jaar tijd. Inmiddels heeft 57% van de huishoudens in het Verenigd Koninkrijk tenminste één DAB-radio, een stijging van 3%-punt in een jaar tijd.

In Swindon & West-Wilthire, ten oosten van Bristol, zijn de meeste DAB-radio’s te vinden. Maar liefst 70% van de huishoudens heeft er een in huis. Daarna volgen Stoke-on-Trent (69%) en Surrey (68%). In Londen zelf heeft 54% van de huishoudens een DAB-radio in huis. Het laagste percentage is in Ceredigion, in het westen van Wales, en Noord-Ierland te vinden (beiden 39%).

Inmiddels wordt ruim 85% van alle nieuwe auto’s in het Verenigd Koninkrijk standaard geleverd met een DAB+radio. Voor nog eens 6% van de nieuwe auto’s is een DAB(+)radio beschikbaar als optie.

Uitbreiding aanbod
De afgelopen jaren is vooral het aanbod via DAB flink uitgebreid. In Londen zijn momenteel meer dan 90 radiostations via DAB(+) te ontvangen. In de meeste regio’s zijn tussen de 25 en 44 radiostations via DAB(+) te ontvangen.

Dit komt mede doordat de dekking van de lokale DAB-netten flink verbeterd is en de komst van een tweede landelijk DAB(+)net waarop 19 stations uitzenden. [Radiowereld.NL]