Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Verdeelprocedure 2e landelijke DAB+net gestart

Duitsland krijgt er in 2017 een tweede landelijk dekkend DAB+net bij. Afgelopen donderdag gaven ministers-presidenten van de verschillende deelstaten groen licht. Inmiddels is de verdeelprocedure gestart.

Duitsland: Verdeelprocedure 2e landelijke DAB+net gestart Duitsland kent momenteel vele regionale DAB+netten, maar slechts één landelijk net.

Hierop zijn momenteel 13 radiostations te ontvangen, waaronder Deutschlandfunk, Radio Bob, Sunshine Live, Schlagerparadies, Absolut Relax, Energy, Schwarzwaldradio en Klassik Radio.

DAB+ heeft er voor gezorgd dat er voor het eerst landelijke commerciële radio via de ether mogelijk werd. En de digitalisering gaat hard, want inmiddels zijn er in Duitsland al meer dan 8,24 miljoen DAB+radio’s verkocht.

Vraag naar meer capaciteit
De roep naar een tweede landelijke DAB+net werd het afgelopen jaar daarom steeds groter. Eerder dit jaar werd bekend dat voormalig autocoureur en huidig vastgoedmanager Steffen Göpel een deel van zijn vermogen wil investeren in digitale etherradio en een aanvraag gaat doen voor de exploitatie van een tweede landelijke DAB+net. Onlangs maakte ook Bauer Media bekend grote interesse te hebben.

Inmiddels heeft de Duitse overheid gehoor gegeven aan de vraag naar een tweede landelijk dekkend net. Afgelopen week gaven de ministers-presidenten van de verschillende deelstaten hun goedkeuring op de plannen. Afgelopen vrijdag is de verdeelprocedure opgestart.

Platformexploitatie
Het is de bedoeling dat alle capaciteit en de exploitatie van het net bij één partij wordt weggezet, een zogenaamde platformexploitatie. Deze partij mag de capaciteit dan zelf indelen. Hetzij middels eigen programma’s, hetzij middels verhuur aan andere radiostations. Deze opzet wordt momenteel al succesvol toegepast in onder meer Hamburg en in het Verenigd Koninkrijk.

Platformexploitatie voorkomt dat er capaciteit lange tijd onbenut blijft in doordat allerlei administratieve procedures moeten worden doorlopen zoals bij het eerste landelijke net wel het geval is.

Het tweede net gaat in heel Duitsland op kanaal 5A gaat uitzenden. Omdat dit kanaal echter nog niet in het hele land gebruikt kan worden, zal het tweede landelijke net de eerste jaren op verschillende kanalen gaan uitzenden. Desondanks wordt regionalisatie van radio via dit net niet toegestaan.

Half 2017 in de lucht
Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 24 februari 2017 bij de regionale mediaraad van Saksen melden. Eind maart mogen alle aanmelders hun plannen toelichten en worden deze beoordeeld. Als alles meezit kunnen halverwege 2017 de eerste zenders al aangezet worden. [Radiowereld.NL]