Search
Close this search box.

Betere DAB+ontvangst regionale radio in Utrecht

De ontvangst van regionale publieke en commerciële stations via DAB+ is in de regio Utrecht sterk verbeterd. Afgelopen zaterdag is hiervoor een nieuwe zender in IJsselstein aangezet. Hierdoor is vrijwel overal in de provincie buitenshuis ontvangst mogelijk.

Betere DAB+ontvangst regionale radio in Utrecht Door de nieuwe zender in IJsselstein is Radio M Utrecht nu eindelijk in de hele provincie via DAB+ te ontvangen.

Andere stations die uitzenden via het bovenregionale DAB+net in de Randstad (kanaal 8A) zijn NH Radio, Radio West, Radio Rijnmond, Radio Gelderland, Omroep Flevoland, Decibel, 8FM Randstad, Wild Hitradio, Fresh FM, Ujala, Amor FM, Vahon FM, Radio Maria, RADIONL (editie Noord-Holland en Utrecht) en Radio Paradijs uit via dit netwerk.

Het DAB+net in de Randstad ging in september 2015 de lucht in, maar had tot voor kort alleen dekking in de regio’s Groot Amsterdam en Groot Rotterdam. Deze matige dekking heeft alles te maken met de kosten.

Op dit net zenden namelijk 17 verschillende partijen, zowel publiek als commercieel, uit. Een van de partijen, Radio Paradijs, heeft geen zin om uit te zenden via DAB+ en wil dus geen cent teveel uitgeven aan digitale etherradio. Om deze reden wordt de licentie van Radio Paradijs dan ook niet verlengd.

Vanaf september wordt de dekking zowel binnenshuis als buitenshuis fors verbeterd. Dan gaan de nieuwe vergunningen is en worden er strengere voorwaarden gesteld voor de dekking van DAB+. [Radiowereld.NL]