Denemarken: Teracom mag landelijk DAB+net exploiteren

Zenderexploitant Teracom mag gedurende 12 jaar het landelijke DAB+net voor commerciële radio in Denemarken exploiteren. Vanaf september 2017 mag de exploitant de overige vrije ruimte gaan verhuren of zelf invullen.

Het net dat Teracom mag gaan exploiteren betreft het zogenaamde “Denmark 1” net. Hierop zenden momenteel acht publieke radiostations van de DR uit in DAB. Denmark 1 is in het hele land op kanaal 12C te ontvangen. Teracom heeft sinds afgelopen week de exploitatie overgenomen van de publieke omroep. In de praktijk is er weinig veranderd aangezien Teracom dit netwerk al verzorgde voor de omroep.

Op 1 oktober 2017 gaat de indeling volledig op de schop. Allereerst gaan alle radiostations over op DAB+. Daarnaast verhuizen alle radiostations van de publieke omroep naar het “Denmark 2” net.

Denmark 2 bestaat uit drie verschillende netten (8B, 11C en 13B) die gezamenlijk landelijke dekken hebben. Het tweede net wordt gebruikt voor de grote commerciële radiostations, waaronder Radio 24syv, Pop FM, Radio 100 en Nova FM. Naast commerciële radiostations zijn via dit net ook de 10 regionale edities van de publieke zender P4 in DAB+ te ontvangen.

Op Denmark 1 gaan de grote commerciële radiostations uitzenden. Alleen Radio 24syv blijft, omdat deze zender deels door de overheid gefinancierd wordt, uitzenden op Denmark 2.

De vrije ruimte die overblijft op Denmark 1 mag Teracom zelf gaan invullen, hetzij middels verhuur aan derden, hetzij middels eigen radiostations. Verwacht wordt dat er ruimte is voor ongeveer 10 nieuwe stations.

In totaal waren er twee kandidaten voor de exploitatie van het landelijke DAB+net voor commerciële radio. Naast Teracom had ook Bauer Media, eigenaar van onder meer Nova FM, Pop FM en Radio 100, zich gemeld.

In tegenstelling tot buurland Noorwegen heeft Denemarken nog geen plannen om de FM-band af te schakelen. Digitaal luisteren heeft in Denemarken een aandeel van ongeveer 30%. Deze week is de Deense overheid de procedure gestart voor de herverdeling van alle lokale commerciële FM-vergunningen. Deze worden 10 jaar geldig. [Radiowereld.NL]