Search
Close this search box.

Oostenrijk: Verdeelprocedure DAB+ gestart

Mediaregulator KommAustria is met de verdeelprocedure gestart voor DAB+capaciteit in Oostenrijk. Het gaat daarbij om zowel de capaciteit op een landelijk net als op regionale netten die tezamen landelijke dekking hebben.

Sinds mei 2015 zijn bij wijze van test in de hoofdstad Wenen 15 radiostations via digitale etherradio te ontvangen. Naast radiostations die op FM uitzenden, zijn er via DAB+ ook diverse stations te ontvangen die niet analoog uitzenden. 

Vorig jaar deed KommAustria onderzoek naar de interesse naar en mogelijkheden van DAB+ in Oostenrijk. Ondanks dat de situatie in Oostenrijk als “lastig” wordt omschreven, is toch besloten om DAB+capaciteit te verdelen. Dit mede gezien de ontwikkelingen op het gebied van DAB+ in omliggende landen als Duitsland, Zwitserland en Italië.

Ook is er voldoende interesse van radiostations om te gaan uitzenden via DAB+, ondanks dat er flinke verdeeldheid heerst. Zo hebben de publieke omroep ORF en de landelijke commerciële zender al laten weten niet via digitale etherradio te gaan uitzenden. Zij vrezen er door de invoering van DAB+ landelijke concurrentie bij te krijgen en proberen dit zo lang mogelijk tegen te houden. Tevens boycot de ORF DAB+ zolang het geen toestemming krijgt om extra zenders te starten.

KommAustria is dinsdag gestart met de verdeelprocedure voor DAB+capaciteit. Het gaat hierbij om zowel landelijke als regionale capaciteit. Er komen in totaal 13 regionale netwerken die tezamen landelijke dekking hebben (layer c).

In tegenstelling tot Nederland gaat het landelijke DAB+net in Oostenrijk op verschillende kanalen uitzenden. Daarbij is de keuze uit layer a (bestaande uit drie regio’s met landelijke dekking) en layer b (bestaande uit 9 regio’s met landelijke dekking). Het wordt voor landelijke radiostations dus mogelijk om hun uitzendingen (bijvoorbeeld reclame) te regionaliseren.

Het is de bedoeling dat op het landelijke DAB+net ongeveer 15 radiostations gaan uitzenden. Partijen die een licentie krijgen dienen deze ruimte wel te gebruiken. KommAustria stelt dan ook de nodige ingebruikname eisen. Zo moet het landelijke DAB+net binnen een jaar na het vergeven van de licenties door 50% van de inwoners van Oostenrijk ontvangen kunnen worden. Na drie jaar dient 75% van de bevolking het net te kunnen ontvangen.

Voor het uitzenden op één of meerdere van de 13 regionale netwerken (layer c) geldt een nog strengere ingebruiknameverplichting. Deze stations moeten binnen een jaar 50% van het verzorgingsgebied dekken, 75% na twee jaar en 100% na drie jaar.

Zenderexploitant ORS stelde eerder al een plan op voor een landelijk netwerk van 26 zenders waarmee ongeveer 75% van de Oostenrijkse bevolking bereikt wordt. Uitzenden op dit net kost ongeveer 130.000 euro per jaar.

Geïnteresseerde partijen hebben tot 12 juni de tijd om zich aan te melden. Verwacht wordt dat eind 2017 de vergunningen verleend gaan worden. De uitzendingen kunnen dan volgend jaar van start gaan.

De Vereniging voor Digitale Radio in Oostenrijk is blij met de start van de verdeelprocedure. Vice-voorzitter Wolfgang Struber noemt het dan ook “Een belangrijke stap naar een innovatieve radio toekomst in Oostenrijk” die voor “meer diversiteit zal zorgen voor de meerderheid van de Oostenrijkse bevolking.” [Radiowereld.NL]