Dit zijn de ontwikkelingen met DAB+ bij lokale omroepen

Er wordt nog altijd flink geëxperimenteerd met DAB+ op lokaal niveau. De afgelopen weken zijn er nieuwe initiatieven gestart en zenders toegevoegd aan bestaande DAB+netten. Radio.NL zet daarom alle wijzigingen op een rij.

Zandvoort
In Noord-Holland zijn deze week uitzendingen gestart vanuit Zandvoort op kanaal 5C. Licentiehouder Eurosound geeft hierop de lokale omroep ZFM Zandvoort, alsmede de internetzenders Dance Radio en AMW (Amsterdam Most Wanted) door. Ook is er een testkanaal in de lucht. De vier kanalen worden met een bandbreedte van 96 kbps doorgegeven.

Ontvangst van het DAB+net uit Zandvoort is in grote delen van Haarlem nog binnenshuis mogelijk. Buitenshuis reikt het 150 Watt sterke signaal tot in Amsterdam-West.

Oost-Groningen
Nadat de lokale omroepen in Oost-Groningen vorig jaar zomer al de primeur hadden door als eerste lokale omroepen via DAB+ uit te zenden, hadden de omroepen onlangs weer een primeur: zij zenden als eerste lokale omroepen uit via meerdere DAB+zenders.

Tot voor kort zonden Radio Westerwolde, RTV GO, Havenstad FM en best 80s alleen vanuit Vlagtwedde via DAB+ uit op kanaal 7B. Nu is er ook een zender aangezet in Delfzijl, waardoor het bereik naar het noorden is uitgebreid. Ook is de Nederlandstalige zender HFM Digitaal toegevoegd aan het aanbod.

Duivendrecht
Het DAB+net van Jamm FM in Duivendrecht, ten zuidoosten van Amsterdam, is recent uitgebreid met extra radiostations. Ook de lokale omroepen Rick FM, RTV Amstelveen en Radio Aalsmeer zijn hierdoor nu digitaal via de ether te ontvangen. Daarnaast is het themakanaal MusicBoxz toegevoegd.

In de Achterhoek is TV Enschede FM gesignaleerd op kanaal 6A. De uitzendingen van lokale en internetzenders in Emmeloord en Vlaardingen zijn gestaakt.

Alle DAB+uitzendingen van lokale omroepen vinden momenteel plaats via experimentenvergunningen die door het Agentschap Telecom verleend zijn. Doel is om te kijken hoe de omroepen op een goedkope eenvoudige manier kunnen uitzenden via digitale etherradio. De vergunningen lopen later dit jaar af. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de toekomst van lokale radio op DAB+. [Radiowereld.NL]