Noorwegen start volgende fase afschakeling FM

In Noorwegen start woensdag (26 april) een nieuwe fase van de afschakeling van de landelijke FM-zenders. Om klokslag 10 uur staakt de publieke radio haar analoge uitzendingen in de provincies Telemark, Buskerud, Oppland en Hedmark in het zuiden van het land.

Noorwegen start volgende fase afschakeling FMAls eerste land ter wereld is Noorwegen begonnen met het afschakelen de FM-band. Eind dit jaar zijn er geen landelijke radiostations meer op FM te ontvangen. Ook de lokale commerciële zenders in de grote steden zijn dan niet meer analoog via de ether te ontvangen.

De afgelopen jaren is het aandeel digitale radio fors omhoog geschoten. DAB+ is nu het belangrijkste platform in Noorwegen om naar radio te luisteren. Het grote voordeel van digitale radio is in Noorwegen met name het grotere aanbod. Op FM waren slechts vijf landelijke radiostations te ontvangen, terwijl via DAB(+) 30 radiostations landelijk zijn te ontvangen. 72% Van de Noorse huishoudens heeft nu een DAB+radio.

Gefaseerde afschakeling
Op 11 januari werd in Nordland de aftrap gegeven voor de afschakeling van FM. Alle landelijke radiostations staakten hier hun analoge uitzendingen via de ether. Begin februari heeft de publieke omroep haar uitzendingen op FM in de regio Trondheim gestaakt. De commerciële zenders P4, Radio Norge en P5 Hits Trondheim volgden afgelopen vrijdag.

Woensdag start een nieuwe fase van de afschakeling van FM in Noorwegen. Dan staken de publieke radiostations hun analoge uitzendingen in de provincies Telemark, Buskerud, Oppland en Hedmark in het zuiden van het land. Hier woont ruim 16% van de Noorse bevolking. De commerciële zenders volgen op 16 juni.

De afgelopen weken is er nog hard gewerkt aan de optimalisatie van de dekking via DAB+ in de vier provincies en zijn er nieuwe zenders aangezet. De komende maanden wordt de dekking van DAB+ in de bossen verder verbeterd. Veel Noren hebben een vakantiehuisje in de bossen waar ze van etherontvangst afhankelijk zijn. Zijn kregen al het advies om met Pasen te controleren of er een DAB+radio in het vakantiehuisje aanwezig is en of ze ontvangst hebben.

Eerste resultaten afschakeling FM
Critici roepen nog altijd dat het veel te vroeg is om FM af te schakelen, maar de Noren lijken zich uitstekend aan te passen en over te stappen op digitaal luisteren. Radio luisteren is in de Noorse provincie Nordland na het uitzetten van FM met 13,5% gedaald. De door kritische media voorspelde grote daling van radio luisteren is hiermee uitgebleven. Verwacht wordt dat het om een tijdelijke dip gaat. [Radiowereld.NL]