Search
Close this search box.

Ook Noord-Duitse commerciële radio toont interesse in DAB+

Een kentering in de Duitse radiowereld: Ook de eerste Noord-Duitse commerciële radiostations zijn gestart met uitzenden via DAB+. In de regio Hamburg zijn de eerste grote regionale commerciële stations te ontvangen via digitale etherradio.

Ook Noord-Duitse commerciële radio toont interesse in DAB+ Tot voor kort was er een duidelijke tweedeling te zien in Duitsland. Dit keer niet oost-west, maar noord-zuid. Want terwijl de meeste regionale en lokale commerciële radiostations in het zuiden van Duitsland naast FM en internet ook al enkele jaren uitzenden via DAB+, wilden de commerciële stations in het noorden helemaal niets weten van digitale etherradio.

Als er één schaap over de dam is…
Vorig jaar september kwam er voorzichtig verandering in deze situatie. RSH, de populairste zender van de deelstaat Sleeswijk-Holstein, startte met uitzenden via DAB+ in de regio Hamburg. RSH wil graag in Sleeswijk-Holstein gaan uitzenden via digitale etherradio, maar vooralsnog zijn hier geen mogelijkheden voor. Daarom is de zender uitgeweken naar het regionale net van Hamburg dat ook het zuidelijke deel van Sleeswijk-Holstein dekt.

Sinds afgelopen week zijn ook Radio Hamburg, de populairste radiozender van de stad, en zusterstation Hamburg Zwei via DAB+ te ontvangen in en om de stad.

Vooral voor Hamburg Zwei betekent het uitzenden via DAB+ een flinke verbetering van de ontvangst. Op FM is de oldieszender via drie zwakke frequenties in de stad te horen.

Inmiddels zenden er 11 radiostations uit via het regionale DAB+net voor Hamburg. Naast RSH, Radio Hamburg en Hamburg Zwei zijn ook de muziekzender 80s 80s, de christelijke softpopzender Radio Paradiso, de gayzender Lulu FM, de dancezender Pure FM en de christelijke popzender ERF Pop via dit net te ontvangen.

Tezamen met de regionale publieke zenders van de NDR, de landelijke publieke en commerciële stations zijn er in totaal 32 radiostations via DAB+ te ontvangen in Hamburg. Hiervan zijn er 20 niet op FM te ontvangen in de stad. [Radiowereld.NL]