Italië: Steeds meer lokale en regionale stations via DAB+

Steeds meer lokale en regionale commerciële radiostations in Italië starten met uitzenden via DAB+. De afgelopen weken zijn er nieuwe multiplexen in Toscane en Sardinië gelanceerd. Daarnaast heeft mediaregulator Agcom de kanalen voor alle 39 regio’s vastgesteld.

In Italië wordt sinds 2004 getest met DAB. In eerste instantie via de oude MP2-standaard, maar sinds 2008 zenden ook veel stations uit in DAB+, de techniek die ook in Nederland wordt gebruikt. Toch duurde het nog tot eind 2012 voordat de eerste reguliere uitzendingen via DAB+ van start gingen.

Italië telt drie landelijke multiplexen die gebruikt worden door Euro DAB (o.a. RTL 102.5, Kiss Kiss en Radio Italia), DAB Italia (o.a. Radio Deejay, R101, Radio 24 en RDS) en de publieke omroep RAI. Deze netwerken zijn overigens geen van allen echt landelijk dekkend, maar aan uitbreiding wordt hard gewerkt.

In 2014 werd er ook vaart gezet achter de uitrol van regionale DAB+netten. Italië is hiervoor opgedeeld in 39 regio’s. Elke regio krijgt circa drie regionale DAB+netten. De kanalen worden gefaseerd vrijgegeven.

Sindsdien zijn er al een flink aantal consortiums opgericht om de regionale DAB+netten te exploiteren. Onder meer in de regio Piëmont, Trentino-Zuid-Tirol, Rome, Turijn, Cuneo, Umbrië en Napels zijn al regionale DAB+multiplexen in de lucht. Eerder deze maand gingen ook twee multiplexen in Toscane van start met daarop in totaal 24 regionale en lokale radiostations. Een derde multiplex is gestart met testuitzendingen. Daarnaast zijn ook op Sardinië de eerste radiostations gestart via digitale etherradio.

Inmiddels zenden al meer dan 200 radiostations in Italië uit via DAB+. Dat aantal zal de komende jaren nog verder stijgen, want eerder dit jaar kondigden de Italiaanse overheid en mediaregulator Agcom aan nog meer vaart te zetten achter de uitrol van DAB+. Dit heeft ertoe geleidt dat Agcom inmiddels alle kanalen waarop mag worden uitgezonden heeft vastgesteld.

Het grote voordeel van DAB+ in Italië is dat radiostations eindelijk storingsvrij via de ether te ontvangen zijn. Iets wat op FM niet overal het geval is.

In Italië zijn inmiddels een slordige miljoen DAB+radio’s verkocht. 26% Van de nieuwe auto’s wordt standaard geleverd met een DAB+ontvanger. [Radiowereld.NL]