Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuwe ontwikkelingen met DAB+ bij Lokale omroepen

Er wordt nog altijd flink geëxperimenteerd met DAB+ op lokaal niveau. De afgelopen weken zijn er nieuwe initiatieven gestart en zenders toegevoegd aan bestaande DAB+netten. Radio.NL zet daarom alle wijzigingen op een rij.

Nieuwe ontwikkelingen met DAB+ bij Lokale omroepenKop van Noord-Holland
Half mei zijn ook de eerste lokale omroepen in de kop van Noord-Holland van start gegaan met uitzenden via DAB+. Vanuit Hippolytushoef zijn op kanaal 6A LOS Den Helder, Noordkop Radio (Hollands Kroon), Radio Texel en Schagen FM digitaal via de ether te ontvangen.

Ook het internetstation Olympia Radio maakt deel uit van het aanbod. Recent is dit station ook toegevoegd aan het DAB+net in Ouder-Amstel bij Amsterdam.

Leiden
Afgelopen vrijdag is ook een test met DAB+ vanuit Leiden van start gegaan. Dit experiment wordt uitgevoerd door de middengolfzender Impact AM. Naast Impact FM zelf zijn op kanaal 5D ook Unity FM (Leiden), Studio Alphen, de regionale commerciële zender Sleutelstad FM en de internetzenders Dance Radio en AMW (Amsterdam Most Wanted) te ontvangen.

Dance Radio en AMW zijn ook al via DAB+ in de regio Zandvoort/Haarlem te ontvangen. Dit DAB+net is enkele weken geleden ook uitgebreid met RTV Seaport (Velsen).

Pilot NLPO in Oost-Nederland
Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) start nog deze zomer met de uitvoering van een DAB+ pilot in de regio Twente/Achterhoek. Hierbij wordt onder meer samengewerkt met onder meer Gelre FM, Optimaal FM en Enschede FM.

Momenteel zijn deze zenders al op kanaal 6A vanuit Groenlo te ontvangen. Dit gaat echter veranderen. Het AT heeft vergunningen uitgegeven om uit te mogen zenden op kanaal 7B in Groenlo, Enschede, Doetinchem, Neede, Ruurlo, Vethuizen en Vragender. Daarnaast mag vanuit Doetinchem en Lichtenvoorde uitgezonden worden op kanaal 6A. De deelnemende lokale omroepen hebben op deze locaties momenteel al hun FM-zenders staan.

Vanaf vrijwel alle locaties mag met 30 Watt vermogen worden uitgezonden. Alleen vanuit Lichtenvoorde ligt het vermogen met 150 Watt flink hoger. Gekeken gaat worden of met een fijnmazig netwerk met laag vermogen effectief goede dekking buitenshuis en binnenshuis gecreëerd kan worden. Ook wordt onderzocht of meerdere zenders met op software gebaseerde DAB+ synchroon in een netwerk te krijgen zijn. Momenteel wordt hiermee al in Groningen geëxperimenteerd.

Eind dit jaar meer duidelijkheid?
Alle DAB+uitzendingen van lokale omroepen vinden momenteel plaats via experimentenvergunningen die door het Agentschap Telecom verleend zijn. Doel is om te kijken hoe de omroepen op een goedkope eenvoudige manier kunnen uitzenden via digitale etherradio. De vergunningen lopen eind dit jaar af. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de toekomst van lokale radio op DAB+. [Radiowereld.NL]