Zoek
Sluit dit zoekvak.

Steeds grotere interesse bij Duitse radiostations voor DAB+

Steeds meer Duitse radiostations willen gaan uitzenden via DAB+. En dat is niet vreemd, want terwijl er het eerste kwartaal van dit jaar alweer ruim 250.000 DAB+radio’s over de toonbank gingen en de teller inmiddels op ruim 8,5 miljoen staat, begint DAB+ steeds meer ingeburgerd te raken.

Steeds grotere interesse bij Duitse radiostations voor DAB+ Afgelopen dinsdag werd al bekend dat het 2e landelijke DAB+net in Duitsland is toegewezen aan de alliantie Antenne Deutschland. Binnen 9 maanden wordt het landelijke aanbod via digitale etherradio uitgebreid met circa 15 nieuwe radiostations. Maar ook op regionaal niveau wordt er flink aan de weg getimmerd.

Baden-Württemberg
In de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg wordt het aanbod binnenkort uitgebreid met drie radiostations: Antenne1, Regenbogen2 en Rock Antenne. Met de toevoeging van de eerste twee zijn vrijwel alle grote Zuid-Duitse radiostations via DAB+ te ontvangen. Voor Rock Antenne betekent het haar eerste uitbreiding buiten Beieren.

De ruimte op het regionale DAB+net Baden-Württemberg (kanaal 11B) is vrijgekomen doordat de publieke omroep SWR de editie Stuttgart van SWR4 verhuisd heeft naar haar eigen DAB+netten (8D en 9D). Daarnaast verlaat Scharzwaldradio nog deze maand dit DAB+net. Scharzwaldradio is sinds vorig jaar via het landelijke net (5C) te ontvangen.

Beieren
In de meest zuidoostelijke deelstaat van Duitsland worden de DAB+netten momenteel opnieuw ingedeeld. Dit gebeurd gefaseerd tussen nu en eind augustus. Ook starten binnenkort de meeste lokale commerciële radiostations in Beieren met uitzenden via DAB+.

Hamburg
In Hamburg wordt het regionale net voor commerciële radio (11C) uitgebreid met vijf radiostations, waaronder de lokale pop-rockzender Alster Radio en haar alternatieve zusje Xfm, alsmede met ffn, de grootste commerciële zender van Nedersaksen.

Hiermee begint ook de Noord-Duitse commerciële radio DAB+ als serieuze distributiemethode te zien. Eerder besloten RSH uit Sleeswijk-Holstein en de lokale zenders Radio Hamburg en Hamburg Zwei al te gaan uitzenden via DAB+.

Test in Leipzig en Freiberg
In de steden Leipzig en Freiberg in de deelstaat Saksen gaat binnenkort een test van start met goedkope op software gebaseerde DAB+uitzendingen. De interesse voor de test was groot, want beide DAB+netten zijn inmiddels al volgepland met 15 radiostations. Onder meer Enbergy Sachsen, Mega 80s, Mega News, 1/Deutsch, 9090s, Absolute Hot en Ego FM willen in beide steden meedoen aan de test.

Ondertussen in is Saksen-Anhalt de licentie van de regionale commerciële zender RSA om uit te mogen zenden via het DAB+net van de regionale publieke omroep MDR verlengd tot februari 2018. Inmiddels zou 15% van de RSA luisteraars al DAB+ gebruiken voor ontvangst

Verdeelprocedures in Berlijn, Brandenburg en Bremen
De regionale mediaraad MABB is onlangs begonnen met de verdeelprocedure voor DAB+capaciteit in Berlijn en Brandenburg. De capaciteit wordt verdeeld voor een periode van zeven jaar.

In Bremen is de regionale mediaraad Brema eind mei gestart met de verdeelprocedure voor een DAB+net voor commerciële radio. De multiplex zal voor een periode van 10 jaar worden toegewezen aan één exploitant, die zelf mag bepalen hoe het net wordt ingevuld.

Daarnaast gaan er geruchten dat er binnenkort ook DAB+capaciteit voor commerciële radio verdeeld gaat worden in Nedersaksen, Sleeswijk-Holstein en Mecklenburg-Voorpommeren. [Radiowereld.NL]