Twee partijen voor exploitatie DAB+ in Oostenrijk

Er hebben zich twee partijen gemeld voor de exploitatie van DAB+netten in Oostenrijk. Zenderexploitant ORS wil een landelijke net met vooralsnog 11 radiostations gaan uitrollen, terwijl Radio Technical Center een regionaal netwerk in de regio Wenen wil exploiteren.

Twee partijen voor exploitatie DAB+ in Oostenrijk Kandidaten hadden tot vorige week maandag de tijd om hun plannen in te dienen bij KommAustria.

En dat werd nog even spannend, omdat er recent nog flinke ruzie uitbrak tussen de radiostations en de AKM, dat de muziekvergoedingen voor componisten, tekstschrijvers en muziekuitgeverijen regelt.

De AKM wil radiostations die via DAB+ gaan uitzenden gelijk aanslaan voor het aantal inwoners dat DAB+ kan ontvangen in plaats van het aantal dat daadwerkelijk luistert. Zo moet een radiostation dat landelijk via DAB+ wil uitgezonden gelijk al 440.000 euro per jaar ophoesten. De radiostations spreken van woekerprijzen. Zeker als dit vergeleken wordt met de vergoedingen die aan de LSG, die artiesten en producenten vertegenwoordigd, betaald moet worden. Voor de 11 zenders die landelijk willen uitzenden bedragen deze kosten op 66.000 euro per jaar.

ORS en Radio Technical Center
Ondanks het geschil kreeg mediaregulator KommAustria toch twee aanvragen binnen. Allereerst wil Zenderexploitant ORS een landelijk DAB+net gaan uitrollen en belooft in elk geval 11 radiostations. Welke stations dit zijn is nog niet bekendgemaakt. Daarnaast wil Radio Technical Center een regionaal DAB+net in Wenen gaan exploiteren.

Op dit moment is het regionale DAB+net in Wenen al bij wijze van test in de lucht. Hierop zenden momenteel 15 radiostations uit. Naast radiostations die op FM uitzenden, zijn er via DAB+ ook diverse stations te ontvangen die niet analoog uitzenden.

De aanmelding van ORS mag enigszins opmerkelijk genoemd worden. ORS is een dochteronderneming van de publieke omroep ORF. De ORF boycot vooralsnog DAB+, zolang het geen toestemming krijgt om extra zenders te starten.

Belangrijke stap
Matthias Gerwinat, baas van Digitalradio Oesterreich, spreekt van een belangrijke stap. „We zijn blij dat twee exploitanten zich bij de mediaregulator gemeld hebben om de netwerken te gaan bouwen. Daarmee is een stap gezet naar een innovatieve toekomst voor radio in Oostenrijk.“

KommAustria gaat de plannen nu beoordelen. Verwacht wordt dat eind 2017 de vergunningen verleend gaan worden. De uitzendingen kunnen dan volgend jaar van start gaan. [Radiowereld.NL]