Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zwitserland: 3 miljoen DAB+ontvangers verkocht

In Zwitserland gaat de opmars van DAB+ gestaag door. Deze maand werd een nieuwe mijlpaal behaald en ging de 3 miljoenste DAB+ontvanger over de toonbank. Pas twee jaar geleden verliet de 2 miljoenste ontvanger de winkel.

Zwitserland: 3 miljoen DAB+ontvangers verkocht Zwitserland is naast Noorwegen momenteel één van de succesvolste landen als het om DAB+ gaat. Vrijwel alle radiostations via die via FM uitzenden zijn ook DAB+ te beluisteren. In sommige gebieden zijn zelfs meer dan 60 radiostations te ontvangen.

Sinds 1999 zijn de publieke radiostations digitaal via de ether te ontvangen. In eerste instantie in de verouderde DAB-standaard, maar sinds 2012 in DAB+. De commerciële radiostations begonnen in 2009 met uitzenden via DAB+.

Forse stijging verkoop
De afgelopen jaren is de verkoop van DAB+radio’s gestaag gegroeid. Inmiddels gaan de ontvangers als warme broodjes over de toonbank. Want waren er in 2006 nog amper 15.000 toestellen verkocht, in 2012 ging de miljoenste ontvanger al over de toonbank. In mei 2015 stond de teller al op twee miljoen en nu dus al op 3 miljoen. Zwitserland telt 8,1 miljoen inwoners.

Inmiddels is 50% van het radioluisteren in Zwitserland al digitaal. Thuis en op het werk is digitale radio inmiddels al populairder dan FM. Ook in de auto wordt steeds meer via DAB+ naar de radio geluisterd. 66% Van alle nieuwe auto’s wordt standaard uitgerust met een DAB+radio.

FM gaat uit
Tussen 2020 en 2024 wordt in Zwitserland de FM-band afgeschakeld. Begin dit jaar is de Zwitserse overheid daarom een uitgebreide reclamecampagne gestart. Onder het mom van “Radio zieht um auf DAB+” worden radioluisteraars op de hoogte gesteld van de digitalisering van de radio en de afschakeling van FM. De campagne wordt ondersteund door krantenadvertenties, billboards en commercials op radio en televisie.

Voordat de FM uitgaat is er nog een hoop werk te verrichten. Zo hebben de publieke omroepen aangekondigd dat er 88 nieuwe zenders bijkomen, terwijl 80% van de bestaande zenders wordt geoptimaliseerd. Momenteel hebben de publieke omroepen ruim 180 DAB+zenders aanstaan.

Het doel is een dekking van 96,6% te creëren, waarmee deze gelijk is aan de dekking op FM.

Ook Zenderexploitant Swissmediacast, die diverse landelijke en regionale DAB+netten exploiteert, plant 50 nieuwe zenders. [Radiowereld.NL]
Foto’s: DABplus.ch