Search
Close this search box.

Denemarken: Forse stijging digitaal radio luisteren

Het aandeel digitale radio groeit gestaag in Denemarken. In het eerste kwartaal van dit jaar had digitaal luisteren een aandeel van 33%. Twee jaar geleden was dit nog 21% en dus komt de afschakeling van FM ook hier steeds dichterbij, zo meldt de Jyllands Posten.

De Deense regering heeft afgesproken dat wanneer het aandeel digitale radio de 50% aantikt, binnen twee jaar de FM-band afgeschakeld gaat worden en radio via de ether voornamelijk via DAB+ plaatsvindt.

Volgens de politieke partij Liberal Alliance kan, als de stijging zich in de huidige lijn door blijft zetten, de magische grens van 50% al in 2018 bereikt worden.

Voordat de FM daadwerkelijk uitgaat gaat het DAB(+) landschap in Denemarken nog flink op de schop. Allereerst schakelen in oktober van dit jaar alle stations over van DAB op DAB+. Daarnaast worden de landelijke DAB-netten opnieuw ingedeeld.

De publieke omroep DR krijgt een landelijk dekkend net dat bestaat uit drie allotments. Hierdoor wordt het mogelijk om in elke regio de juiste editie van P4 door te geven. Daarnaast mag zenderexploitant Teracom het landelijke DAB+net voor commerciële radio gaan exploiteren. Hierop gaan in elk geval de grote commerciële zenders Nova FM, Pop FM en Radio 100 uitzenden. De overige vrije ruimte mag Teracom verhuren aan andere radiostations.

Buurland Noorwegen is inmiddels al begonnen met de afschakeling van FM, terwijl Zweden juist alle FM-frequenties opnieuw gaat veilen. [Radiowereld.NL]