Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vlaanderen: Qmusic en Joe starten in september via DAB+

De landelijke commerciële zenders Qmusic en Joe zijn vanaf september in heel Vlaanderen via DAB+ te ontvangen. Eigenaar Medialaan speelt hiermee vervroegd in op de digitaliseringsverplichting. Beide stations gaan uitzenden via het netwerk van Norkring op kanaal 11A.

Eind 2017 worden de licenties van de drie grote commerciële zenders (Qmusic, Joe en Nostalgie) met vier jaar verlengd. Voorwaarde is wel dat de radiostations gaan uitzenden via DAB+.

Daarmee volgt de Vlaamse Minister van Media Sven Gatz hetzelfde beleid als in Nederland. Ook hier worden de FM-vergunningen verlengd in ruil voor uitzenden via DAB+.

Op dit moment wordt er in opdracht van de Vlaamse overheid gekeken hoe de digitalisering vorm gegeven kan worden. Medialaan heeft echter besloten om hier niet op te wachten en gaat haar radiozenders Qmusic en Joe al vanaf september via DAB+ uitzenden. Dit is een jaar eerder dan verplicht is.

Voor het uitzenden heeft Medialaan een overeenkomst tot 2024 gesloten met Norkring, eigenaar van het commerciële DAB+net op kanaal 11A. Momenteel zijn hierop al 10 radiostations te ontvangen. Dit zijn Club FM, Family Radio, BBC World Service, Radio FG, Radio Maria, Radio Stad, Top Radio, Zen FM. VBRO en VBRO Evergreen.

Het komende jaar gaat Norkring de dekking van haar DAB+net verder uitbouwen. Uiterlijk april 2018 wordt het aantal zenders verdubbeld naar 10, terwijl het netwerk in september 2018 zal bestaan uit 20 zenders. [Radiowereld.NL]