Zoek
Sluit dit zoekvak.

Commerciële radio: FM na afschakeling inzetten voor DAB+

Als het aan de landelijke commerciële radiostations ligt, blijft de FM-band na afschakeling bestemd voor de functie ‘omroep.’ De vrijgekomen capaciteit kan namelijk ingezet worden voor digitale uitzendingen via DAB+.

Commerciële radio: FM na afschakeling inzetten voor DAB+ Momenteel wordt DAB+ uitgezonden in de zogenaamde ‘Band III’. De FM-band wordt in de radiowereld aangeduid als ‘Band II.

Hierop wordt momenteel analoog uitgezonden. De vraag is echter wat er met deze frequentieruimte moet gaan gebeuren als de analoge uitzendingen zijn stopgezet.

Capaciteit Band II
Noorwegen is momenteel al in een ver stadium met het afschakelen van FM, terwijl Zwitserland afgelopen week definitief groen licht heeft gegeven voor een afschakeling tussen 2020 en 2024. Maar ook in een flink aantal andere landen wordt DAB+ uitgerold als opvolger van FM.

Wat er in de toekomst met de vrijgekomen capaciteit van Band II gaat gebeuren is echter nog niet vastgelegd. De Vereniging van Commerciële Radio (VCR), die de belangen van de landelijke commerciële radiostations vertegenwoordigd, pleit ervoor dat Band II blijft behouden voor omroep.

Dat FM op enig moment tot haar einde komt, staat vast, maar wat de VCR betreft, geldt dat niet voor de onderliggende Band II,” aldus de belangenvereniging. “Die zou veilig gesteld moeten worden voor nieuwe, digitale omroeptoepassingen, bij voorkeur in de vorm van DAB+.

‘Nederland voortrekkersrol’
De VCR hoopt dat Nederland een belangrijke rol gaat spelen hierin: “Als het aan de VCR ligt, neemt Nederland het voortouw in de Europese afstemming die daartoe leidt.

Overigens is het eventuele gebruik van Band II voor DAB+ nog echt toekomstmuziek. Pas als een heleboel landen FM hebben uitgezet wordt dit mogelijk. Maar door nu alvast vast te laten leggen dat deze band behouden blijft voor omroep en hoe de DAB+indeling hierop wordt, geeft fabrikanten van DAB+radio’s al de mogelijk om hun nieuw te ontwikkelen radio’s geschikt te maken voor zowel Band II als Band III. Tegen de tijd dat band II ook daadwerkelijk ingezet kan worden voor digitale radio is dan al een hoge toestelpenetratie mogelijk. [Radiowereld.NL]