NLPO/OLON geen voorstander ‘verbeterplan’ DAB+

De NLPO/OLON is geen voorstander van het door Broadcast Partners voorgestelde ‘verbeterplan’ voor DAB+. De vertegenwoordiger van de lokale omroepsector vreest voor te hoge kosten en een slechtere dekking van de streekomroepen.

NLPO/OLON geen voorstander ‘verbeterplan’ DAB+ Broadcast Partners heeft een plan ontwikkeld voor 50 subregionale DAB+netten voor de lokale en streekomroepen in Nederland.

Daarbij wordt steeds uitgegaan van één hoogvermogen zender aangevuld met een enkele steunzender. Naast lokale omroepen kunnen ook regionale publieke en commerciële omroepen uitzenden via deze netten.

Plan sluit niet aan op indeling streekomroepen
Maar de NLPO/OLON ziet weinig in deze plannen: “De voorgestelde 50 subregionale allotments in dit plan voldoen geheel niet aan op de streekomroepindeling (van ca. 80 streekomroepen) zoals nu vastgesteld. Dit zal leiden tot geen of zeer slechte dekking voor veel streekomroepen.

De huidige opzet met Laag 6 geeft de publieke lokale omroepen de vrijheid om op (kosten) efficiënte wijze zelf invulling te kunnen geven aan DAB+ op streekomroepniveau,” aldus de vertegenwoordiger van de lokale omroepsector.

Ook biedt laag 6 de lokale omroepen alle (technische) ruimte en mogelijkheden om DAB+ op laag en/of waar nodig hogere endvermogens (bijvoorbeeld in de grote steden) te implementeren.”

Hogere kosten
Met de plannen van Broadcast Partners zal echter sprake worden van een situatie van gedwongen winkelnering waarbij de lokale omroepsector geen keuze meer heeft voor waar nodig lokaal maatwerk,” vreest de NLPO/OLON. “Een en ander is nog los van de desinvesteringen die dan al gedaan zijn door de lokale omroepen indien dit plan wordt doorgevoerd en de naar onze mening hogere kosten die dit met zich mee gaat brengen.”

Ook naar het onderzoeksrapport van Broadcast Partners van de pilot met DAB+ bij Den Haag FM wordt met argusogen gekeken. Deze stelde dat hoge vermogens cruciaal zijn voor DAB+ontvangst.

Hogere protectielevel
Maar volgens HFPrints wireless reporter systems, die de apparatuur voor de experimentele DAB+uitzendingen van diverse lokale omroepen heeft verzorgt, zijn er andere mogelijkheden om betere ontvangst te creëren.

Zo kan er met een hogere ‘protectielevel’ al betere ontvangst creëren bij lagere vermogens. Door een hogere protectielevel is er echter wel ruimte voor minder radiostations per DAB+net (multiplex). In plaats van de gebruikelijke 15 tot 18 stations zijn dit er nog maar een slordige zes. Dit zou echter genoeg zijn voor streekomroepen.

Uit de test van de streekomroep de Nieuwe Hanze kan je heel goed zien wat het protectielevel doet. Omdat er totaal 7 stations op de multiplex zitten heeft  RTV IJsselmond (Kampen) een EEP3, RTV Hattem EEP2 en de rest (waaronder de lokale omroep voor Zwolle) EEP1,“ zo legt HFPrints uit.

De zender staat op 50 meter hoogte in Kampen en zendt met 150 Watt Erp uit. Voor Kampen en IJsselmuiden is EEP3 voldoende, maar in het centrum van Zwolle heeft het programma van Zwolle (EEP1) nog indoor dekking, maar het signaal van IJsselmond niet meer.

Dus voor lokaal gebruik met 6 stations op de multiplex kan je met minder vermogen uit dan met bijvoorbeeld 12 stations. Het vermogen dat de OLON in de pilot (in de Achterhoek, red.) gebruikt, 30 Watt, is nog een stap lager en inderdaad is dat in stedelijk gebied te kort,” concludeert HFPrints. [Radiowereld.NL]