Zwitserland: Groen licht voor afschakeling FM vanaf 2020

De Zwitserse regering heeft groen licht gegeven voor de afschakeling van FM. Tussen 2020 en 2024 gaat analoge radio via de ether gefaseerd uit. Daarna kan alleen nog digitaal naar de radio geluisterd worden. Inmiddels heeft digitale radio een marktaandeel van ongeveer 60% in Zwitserland.

Zwitserland: Groen licht voor afschakeling FM vanaf 2020 Om de afschakeling mogelijk te maken heeft de regering enkele belangrijke besluiten genomen. Allereerst wordt vanaf 2020 DAB+ in plaats van FM de hoofddistributiemethode via de ether.

Daarnaast worden alle FM-vergunningen, die eind 2019 aflopen, verlengd tot 2024. Ook alle bestaande vergunningen voor DAB+ worden verlengd tot en met 2024.

Met deze maatregelen wil de Zwitserse overheid stabiliteit creëren op de radiomarkt gedurende de transitieperiode. Uiterlijk eind 2024 moet de migratie van FM naar DAB+ zijn afgerond.

Zwitserland is naast Noorwegen momenteel één van de succesvolste landen als het om DAB+ gaat. Vrijwel alle radiostations via die via FM uitzenden zijn ook DAB+ te beluisteren. In sommige gebieden zijn zelfs meer dan 60 radiostations te ontvangen.

Sinds 1999 zijn de publieke radiostations digitaal via de ether te ontvangen. In eerste instantie in de verouderde DAB-standaard, maar sinds 2012 in DAB+. De commerciële radiostations begonnen in 2009 met uitzenden via DAB+.

Inmiddels zijn er al meer dan 3 miljoen DAB+ontvangers verkocht in Zwitserland. Sinds begin 2016 wordt digitale radio meer beluisterd dan analoge. Digitale radio had in het voorjaar van 2017 een marktaandeel van 57%. 32% Hiervan komt voor rekening van DAB+, de overige 25% voor internet.

Om klaar te zijn voor de afschakeling wordt de dekking van DAB+ de komende jaren nog verder verbeterd. [Radiowereld.NL]