Search
Close this search box.

Italië: Eerste FM-zenders uit, focus op DAB+

In Italië gaan nog dit jaar de eerste FM-zenders uit. Het betreft steunzenders op zes locaties in de provincie Zuid-Tirol. In november 2018 volgen er nog eens zeven locaties. Volgens de RAS, eigenaar van de zenders, zijn veel luisteraars al overgestapt op DAB+ waardoor FM deels uit kan.

Italië: Eerste FM-zenders uit, focus op DAB+ De RAS is de publieke omroep voor de autonome provincie Zuid-Tirol. In deze provincie wordt naast Italiaans ook veel Duits (62%) gesproken.

Taak van de RAS is dan ook de verspreiding van de Duitstalige publieke radio- en tv-zenders uit zowel Duitsland, als Zwitserland en Oostenrijk.

In heel Zuid-Tirol zijn dan ook de Oostenrijkse publieke radiostations Ö1, ORF Radio Tirol en Hitradio Ö3 op FM te ontvangen. Hiervoor staan in totaal 226 FM-zenders aan in Zuid-Tirol. Probleem is echter dat veel van deze FM-zendinstallaties al meer dan 30 jaar oud zijn en vervangen moeten worden. Dit kost de RAS de komende jaren steeds 200.000 euro per jaar.

Een groot deel van de ruim een half miljoen inwoners van Zuid-Tirol luistert inmiddels al digitaal naar de radio. Via DAB+ zijn niet alleen de Oostenrijkse publieke radiostations te ontvangen, maar ook de Zwitserse (SRF) en de Duitse (Beieren). In totaal verspreid de RAS 22 Duitstalige radiozenders via DAB+ tegenover drie op FM. Een veel groter aanbod dus. Daarnaast is de dekking van DAB+ in Zuid-Tirol met 99,3% al gelijk aan FM.

Omdat een groot deel van de inwoners al digitaal is gegaan, heeft de RAS eerder dit jaar een verzoek ingediend om FM-zenders te mogen afschakelen. Deze week hebben de Provinciale Staten van Zuid-Tirol groen licht gegeven voor deze afschakeling.

Op 5 december gaan daarom de eerste FM-zenders uit. Het betreft hier zes steunzenders van Ö1, ORF Radio Tirol en Hitradio Ö3. In november 2018 gaan er op nog eens zeven locaties steunzenders uit. FM-ontvangst blijft in al deze regio’s mogelijk, maar de ontvangst zal minder goed zijn dan nu nog het geval is. Alle sterke FM-zenders blijven vooralsnog aan. [Radiowereld.NL]