Search
Close this search box.

Laatste loodjes voor lokale experimenten op DAB+

Nog tot het eind van het jaar mag er op lokaal niveau geëxperimenteerd worden met DAB+. Dat weerhoudt enkele vergunninghouders er echter niet van om alsnog hun multiplex in de lucht te brengen. De afgelopen weken zijn er uitzendingen gestart vanuit, Almere, Eindhoven en Apeldoorn.

Laatste loodjes voor lokale experimenten op DAB+ Op veel plekken in ons land wordt sinds vorig jaar op lokaal niveau geëxperimenteerd met digitale etherradio. Het doel is om ervaring op te doen met goedkope mogelijkheden voor bijvoorbeeld lokale omroepen.

In principe kon elke partij een experimentenvergunning aanvragen voor een half jaar, die vervolgens met maximaal een half jaar verlengd werd. Hierdoor zijn niet alleen lokale omroepen in het bezit van een dergelijke vergunning, maar ook commerciële partijen waaronder aanbieders van uitzendapparatuur.

Naast vele lokale omroepen zijn er dan ook diverse laagvermogen AM-stations en internetzenders te vinden op deze multiplexen. Een deel van de internetzenders heeft overigens geen vergunning van het Commissariaat voor de Media om überhaupt uit te mogen zenden waardoor ze dus piraat zijn in de ether.

Eind dit jaar stoppen de experimentele uitzendingen op DAB+. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Agentschap Telecom gaan nu in overleg met de radiosector om te kijken hoe de uitzendingen op lokaal niveau in de toekomst plaats kunnen vinden.

Toch nog nieuwe initiatieven
Ondanks dat het einde van het jaar in zicht is, zijn er de afgelopen weken nog een aantal experimentele uitzendingen gestart in onder meer Almere, Apeldoorn en Eindhoven. Zo zijn in Aleme Feelgood Radio, Dutch Beats Radio en Rebecca Radio (niet te verwarren met de vroegere commerciële regionale zender) digitaal via de ether te ontvangen. In Apeldoorn zijn nu Loostad Radio, Kerkradio, Radio Apeldoorn, Salland 747 en Veluwe Centraal via DAB+ te ontvangen.

In Eindhoven werd al eerder getest met DAB+, maar dat was steeds voor korte periode. Nu is de multiplex de hele dag in de lucht met Studio 040, Glow FM, Radio Son & Breugel, Omroep Best, Omroep Veldhoven, Vos FM en Radio 4 Brainport.

Het heeft bijzonder lang geduurd voor het ensemble in de lucht kon worden gebracht, doordat de antenne opstelplaats op de Eindhovense stadhuistoren lange tijd niet beschikbaar was door renovatie werkzaamheden.

Verificatie normen
De tijd die nu resteert hoopt de initiatiefnemer, Gerard Lokhoff, te gebruiken voor verificatie van ontvangstprognoses: “Juist op het moment dat de indeling van de DAB frequentieruimte ter discussie staat, willen we door een praktijktest verifiëren of de gebruikte normen voor planning van indoor en outdoor ontvangst nog met de werkelijkheid overeenkomen.

Deze normen zijn meer dan 20 jaar oud, en lijken – door het grote aantal klachten over met name indoor ontvangst – op verkeerde aannamen gebaseerd te zijn. Destijds werd gedacht aan DAB ontvangst met een buitenantenne op 10 meter hoogte. Tegenwoordig is mobiele en (indoor) portable ontvangst op 1,5 meter hoogte veel belangrijker”. [Radiowereld.NL]