Zoek
Sluit dit zoekvak.

Uitrol DAB+ in Wallonië weer een stap dichterbij

De federale regering van Wallonië heeft een voorstel om de wet te wijzigen goedgekeurd waardoor commerciële radiostations via DAB+ kunnen uitzenden. Hierdoor kunnen radiostations als Bel RTL, Contact, NRJ en Nostalgie in de toekomst ook via digitale etherradio gaan uitzenden.

Sinds 1997 zijn de publieke radiostations van de RTBF in heel Wallonië en Brussel  via digitale etherradio te ontvangen. Dit is namelijk een verplichting die, net als bij de VRT, in de beheersovereenkomst van de omroep staat. Uitgezonden wordt echter nog wel in de verouderde DAB (MP2) standaard. Wel zendt de RTBF bij wijze van test La Première Bruxelles, Classic21, Musique3 en de hiphopzender Tarmac ook in DAB+ uit.

Commerciële radiostations zijn echter nog steeds niet via DAB+ in Wallonië te ontvangen. Dat komt echter niet omdat ze niet willen, maar omdat de overheid nog steeds geen capaciteit heeft vrijgegeven voor uitzendingen via digitale etherradio.

In 2012 waren Bel RTL, Contact en Nostalgie enige tijd als test te ontvangen via DAB+. Daarnaast testen er momenteel in Brussel en Luik diverse lokale radiostations met DAB+.

In 2015 lieten zowel de publieke als de commerciële radiostations in Wallonië weten te willen starten met uitzenden via DAB+.

Volgens de plannen gaat de RTBF haar huidige DAB-net op kanaal 12B uit de lucht halen. In plaats hiervan komen er twee regionale DAB+netten, elk bestaande uit vier allotments. Deze DAB+netten gaan geëxploiteerd worden door de RTBF, maar biedt ook ruimte aan commerciële radio. Het is de bedoeling dat er in totaal 24 radiozenders gaan uitzenden via deze DAB+netten.

De financiering voor de uitrol is ook al grotendeels rond, maar het wachten was op regelgeving die het mogelijk maakt dat de commerciële radiostations ook daadwerkelijk kunnen gaan uitzenden via DAB+. Omdat deze op zich liet wachten, zijn afgelopen zomer de FM-vergunningen voor onbepaalde tijd verlengd in het Franstalige gedeelte van België.

Afgelopen week is een voorstel om de wet te wijzigen, die DAB+ voor commerciële radio mogelijk maakt, goedgekeurd door de federale regering van Wallonië. De wijziging houdt in dat radiostations hun FM-signaal mogen ‘simulcasten’ via DAB+.

Waarschijnlijk worden de FM-vergunningen nu opnieuw verlengd en komt er, net als in Nederland en Vlaanderen, een koppeling met DAB+. Dit houdt in dat radiostations hun FM-signaal ook via digitale etherradio moeten gaan uitzenden.

Een andere wijziging die is goedgekeurd door de federale regering is dat alle radiostations verplicht 6% van hun zendtijd moeten gaan vullen met muziek of cultuur uit Wallonië en Brussel. Om te voorkomen dat dit in de nacht wordt weggestopt, moet 4,5% uitgezonden worden tussen 6 en 22 uur. [Radiowereld.NL]