Search
Close this search box.

Betere ontvangst landelijke commerciële radio via DAB+

De landelijke commerciële radiostations, verenigd in de VCR, zijn nu nog beter via DAB+ te ontvangen. De optimalisatie van het netwerk op kanaal 11C is afgerond, waardoor de ontvangst in grote delen van het land sterk is verbeterd.

Betere ontvangst landelijke commerciële radio via DAB+ Buitenshuis is de dekking vergroot van 95 naar ruim 97%. Binnenshuis is dit toegenomen van 40 naar bijna 75%.

De betere dekking is gerealiseerd door het aanzetten van nieuwe zenders en het aanpassen / versterken van bestaande zenders. Het totale DAB+netwerk van de landelijke commerciële zenders bestaat nu uit 39 zenders.

Aanpassing en uitbreiding netwerk
Onder meer in Hoogezand, Arnhem, Westdorpe, Lelystad, Doetinchem, Gilze, Megen, Maastricht en Eys is het uitzendvermogen opgeschroefd. Tevens is op een aantal locaties de antenne aangepast, waardoor de ontvangst is verbeterd.

Ook zijn er enkele zenders verplaatst. Zo is de zender in het Limburgse Ittervoort vervangen door een sterkere zender in Roermond. Deze zorgt voor betere ontvangst in midden Limburg alsmede, samen met de sterkere zender in Eys, in Parkstad Limburg.

De zender in De Lutte in Twente is vervangen door een sterkere zender in Hengelo. Deze zorgt voor betere ontvangst in Twentse steden als Almelo, Enschede en Hengelo en de noordkop van de Achterhoek.

Nieuwe zenders zijn er geplaatst in Eindhoven (voor betere ontvangst in de lichtstad), Zwolle (noordwest-Salland) en Irnsum (Friesland). In 2020 komt er nog een zender in Alphen aan de Rijn (voor het Groene Hart) bij.

De optimalisatie zou oorspronkelijk voor de kerst afgerond zijn, maar door het winterse weer half december was er enige dagen vertraging.

Overal ontvangst en minder storing
Herbert Visser, directeur 100%NL en Slam en bestuurslid van de VCR: “De landelijke commerciële radiozenders op DAB+ worden voortaan uitgezonden via één netwerk van maar liefst 39 zendmasten verspreid over heel Nederland. Op FM heeft ieder radiostation z’n eigen netwerk en kunnen de stations meestal nog niet eens de helft aan zendmasten gebruiken, omdat anders andere omroepen in binnen- en buitenland gehinderd zouden kunnen worden. Vandaar dat de ontvangst op FM niet overal in het land even goed is. Op DAB+ is wél overal in Nederland ontvangst mogelijk.”

Daarnaast heeft DAB+ minder last van storingen. “Ook dat geflutter dat je op de FM hoort als je in je auto door een gebied rijdt waar de ontvangst wat minder goed is, of wanneer je met de FM-radio van je telefoon in tram, bus of trein luistert, heb je op DAB+ niet meer,” aldus Visser tegenover Radio.NL..

Plakantenne
Luisteraars met een DAB+radio in de auto en een antenne buiten op de auto gemonteerd hadden de afgelopen jaren al een goede DAB+ ontvangst in vrijwel heel Nederland, maar er bestaan ook DAB+radio’s waarbij een antenne aan de binnenkant van het autoraam moet worden geplakt; een zogenoemde ‘plakantenne’. De ontvangst hiervan was niet overal goed. “Automobilisten met zo’n plakantenne konden tot dusver nog wel wat ontvangsthinder op DAB+ ervaren, maar sinds gisteren doen ook deze dingen het gewoon goed,” laat Visser weten.

Op het landelijke DAB+net voor commerciële radio op kanaal 11C zenden momenteel 16 radiostations uit. Dit zijn: 100% NL, Radio 538, Slam, BNR, Qmusic, Sky Radio, Sublime, Radio 10, Radio Veronica, 538 Top 40, Sky Radio Hits, Radio 10 60s & 70s, Radio Maria, Groot Nieuws Radio, Qmusic non-stop en Sublime You.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek dat 13% van de Nederlanders wel eens via DAB+ naar de radio luistert, wat neer komt op 2 miljoen luisteraars. Het aantal verkochte DAB+radio’s is inmiddels gestegen naar ruim 719.000. “DAB+ groeit snel en zien wij op termijn als de opvolger van FM,” concludeert Menno Koningberger, voorzitter VCR en directeur van Talpa Radio. [Radiowereld.NL]