FM uit in Noorwegen: Dit zijn de effecten op het radio luisteren

Noorwegen heeft als eerste land ter wereld FM grotendeels uitgezet. Maar wat zijn de effecten hiervan op het radio luisteren? Zijn luisteraars gestopt met luisteren naar de radio? En wat betekent dit voor de verschillende radiostations? Noorse mediaregulator Medietilsynet heeft de resultaten bekendgemaakt.

FM uit in Noorwegen: Dit zijn de effecten op het radio luisteren In december werden de laatste FM-zenders van de landelijke radiostations en grote lokale radiostations uitgezet. In 12 maanden tijd zijn gefaseerd per regio alle grote radiostations van FM verdwenen en is radio via de ether alleen nog via DAB(+) te beluisteren. Alleen de kleine lokale stations zenden nog via FM uit.

Noren blijven radio trouw
Vooraf werd door kritische media voorspeld dat de Noren massaal zouden stoppen met luisteren naar de radio. Maar is dit ook daadwerkelijk gebeurd? Het antwoord is nee. Het dagbereik van radio daalde weliswaar van 68,3% in december 2016 naar 59,4% in december 2017, maar het instorten van de luistercijfers is uitgebleven.

Verwacht wordt dat dit bereik de komende maanden weer iets gaat stijgen. In december verdwenen de commerciële radiostations van FM in de regio Oslo, waar veruit de meeste Noren wonen, waardoor nu een dipje te zien is. Het uitzetten van FM in andere regio’s eerder in 2017 laten steeds hetzelfde beeld zien: eerst een flinke daling gevolgd door herstel.

De gemiddelde luistertijd per dag daalde het afgelopen jaar van 84 naar 74 minuten.

Verschuiving luisteraars
Wat wel duidelijk is te zien is de verschuiving van luisteraars. Op FM waren maar vijf landelijke radiostations beschikbaar (NRK P1, NRK P2, NRK P3 en de commerciële zenders P4 en Radio Norge), terwijl digitaal via DAB(+) meer dan 30 stations beluisteren zijn. Meer dan driekwart van de bevolking kiest overigens voor DAB+ om digitaal naar de radio te luisteren.

De vijf ‘traditionele’ radiostations kregen dan ook rake klappen. Het dagbereik hiervan daalde van 60,2% in december 2016 naar 42,1% in december 2017. De nieuwe digitale radiostations zagen hun dagbereik daarentegen stijgen van 26,4 naar 36,0%.

Vertaald naar marktaandelen, dan daalde het gezamenlijke marktaandeel van de vijf ‘traditionele’ radiozenders met ruim 18%-punt naar 59,4%, terwijl het gezamenlijke marktaandeel van de nieuwe digitale stations steeg met 18%-punt naar 40,6%.

De grootste klap kreeg NRK P1 dat haar marktaandeel in een jaar tijd met 6,3%-punt zag dalen naar 38,8%. Wel blijft P1 de best beluisterde zender van het land. P4 daalde met 5%-punt naar 10,9% terwijl Radio Norge 2,9%-punt daalde naar 4,4% marktaandeel.

Nieuwe zenders in trek
Daar tegenover staan een hele batterij aan digitale stations die het marktaandeel fors zagen stijgen. Zo steeg het marktaandeel van de seniorenzender NRK P1+ met 2,8%-punt naar 9,3%. Maar ook nieuwe stations als Radio Topp 40, Radio Vinyl, P6 Rock en P8 Pop hebben in een jaar tijd al een procent marktaandeel opgeëist. De klapper was de softpopzender P7 Klem. Door het draaien van kerstmuziek scoorde de zender een slordige 9% marktaandeel.

Maar ook P5 Hits deed goede zaken. Op FM was de zender alleen in de grote steden te ontvangen, maar via DAB+ in het hele land. Het marktaandeel van P5 Hits verdubbelde in een jaar tijd naar bijna 3%.

Omdat de laatste grote FM-zenders pas half december uitgezet werden zijn de onderzoekresultaten nog niet het eindbeeld van de effecten van het uitzetten van FM. Pas over enkele maanden, als ook de herstelperiode in de regio Oslo erop zit, zijn de definitieve conclusies te trekken. [Radiowereld.NL]