Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Absolute Radio 90s en BFBS opnieuw landelijk via DAB

In het Verenigd Koninkrijk zijn twee radiostations opnieuw landelijk via DAB(+) te ontvangen. Vorige week hervatte de Britse legerzender BFBS haar landelijke distributie, terwijl Absolute Radio 90s sinds maandag weer vrijwel overal in het Verenigd Koninkrijk te ontvangen is via digitale etherradio.

VK: Absolute Radio 90s en BFBS opnieuw landelijk via DAB BFBS was tot negen maanden geleden landelijk via DAB te ontvangen via de landelijke multiplex van Digital One.

Het station staakte destijds de uitzendingen via DAB vanwege bezuinigingen. Het leverde echter behoorlijk wat klachten van luisteraars op.

Nu is het station via de andere landelijke multiplex van Sound Digital te ontvangen. Ook is gekozen voor de moderne standaard DAB+, waardoor minder bandbreedte nodig is en de distributie dus goedkoper is.

Helaas kiezen ze in het Verenigd Koninkrijk nog steeds uitsluitend voor kwantiteit in plaats van kwaliteit, want uitgezonden wordt met 24 kbps. Ter vergelijking: in Nederland wordt met minstens de dubbele bandbreedte uitgezonden in DAB+. De meeste station in ons land zitten nog aanzienlijk hoger.

Absolute Radio 90s verdween begin 2015 van de landelijke multiplex van Digital One, om plaats te maken voor zusterstation Magic. Sindsdien was het station, met uitsluitend muziek uit de jaren ’90, te horen via lokale DAB-netten in en om grote steden als Londen, Manchester, Liverpool, Birmingham, Leeds, Newcastle. Glasgow en Edinburgh.

Nu heeft eigenaar Bauer besloten om de zender opnieuw landelijk via DAB uit te zenden via de multiplex van Digital One. Het station maakt gebruik van de capaciteit die eerder gebruikt werd door Kiss Fresh en Magic Christmas. Kiss Fresh is nu opnieuw via diverse lokale DAB-netten te ontvangen.

Artiesten die op Absolute Radio 90s gedraaid worden zijn onder andere Aerosmith, Chicane, Janet Jackson, Bjork, ATB, Blur, Sash. Oasis, REM, Neneh Cherry, Everything but the Girl en The Cranberries. Het station zendt opnieuw in de verouderde DAB MP2-standaard uit in 80 kbps mono.

De jaren 90-renaissance is sterker dan ooit en Absolute Radio 90s vormt een perfecte weerspiegeling van de muziek en cultuur van het decennium,” zo verklaard Paul Sylvester, hoofd Content van Absolute Radio. “Een volwaardig radiostation met geweldige deejays en programma’s, We zijn blij dat we het station kunnen delen met een nog groter publiek.” [Radiowereld.NL]