Zoek
Sluit dit zoekvak.

DAB+ pilots Apeldoorn en Nunspeet: Hogere vermogens nodig

Voldoende uitzendvermogen is cruciaal voor goede ontvangst lokale radio op DAB+. Dit blijkt ook uit pilots met DAB+ in Apeldoorn en Nunspeet, die zenderexploitant Broadcast Partners eind vorig jaar uitvoerde.

DAB+ pilots Apeldoorn en Nunspeet: Hogere vermogens nodig Digitale radio via DAB+ is in ontwikkeling en kan op een groeiende interesse rekenen van zowel de consument als de radiosector.

Sinds 2013 heeft het uitrollen van DAB+ meer vaart gekregen. Sinds 2015 zijn ook de regionale publieke en commerciële radiozenders via DAB+ te ontvangen.

Tegelijkertijd is er bij de lokale radiozenders in Nederland een veranderproces gaande waarbij samenwerking leidt tot professionalisering. Daartoe worden, naar verluidt, ruim 70 streekomroepen gevormd die in plaats van een gemeente een groter gebied bedienen. Vanuit deze schaalgrootte gedacht, heeft een aantal omroepen tijdelijke experimenteervergunningen gekregen voor een pilot met DAB+ uitzendingen.

Resultaten Apeldoorn
In het gebied van Apeldoorn e.o. heeft vergunninghouder A.C.T.G. in samenwerking met Broadcast Partners een dergelijk experiment uitgevoerd. In Apeldoorn werd hiervoor een DAB+ installatie opgeleverd op 75 meter hoogte (150 Watt). De mobiele ontvangst werd gemeten in Apeldoorn centrum met hoogbouw en in de wijken met overwegend laagbouw.

Gedurende deze periode zijn in de pilot 5 radiostations te beluisteren geweest. Naast de publieke radiozender RTV Apeldoorn bestond het pakket uit themazender Kerkradio Apeldoorn en uit 3 lokale commerciële radiostations: Veluwe Centraal, Loostad Radio en Salland747. Uitgezonden werd met een bandbreedte van 128 kbps en 96 kbps met protectielevel EEP-2A en EEP-3A.

In verband met de hoge bitrates en gewenste kwaliteit van de radioprogramma’s is niet gekozen voor EEP-1A. Veel DAB+ ontvangers zijn niet in staat EEP1-A in combinatie met een hoge bitrate te ontvangen.

Uit de pilot blijkt dat een zender van 150 Watt met antennes op 75 meter hoogte in een stedelijk gebied goede kwaliteit mobiele ontvangst verzorgen over een afstand van geografisch ongeveer 5 kilometer. De ontvangst reikt echter niet tot aan de randen van het gewenste verzorgingsgebied van de gemeente Apeldoorn. Kortstondige onderbrekingen in het audiosignaal in het verzorgingsgebied zijn mogelijk als gevolg van afscherming van hoogbouw en viaducten.

Resultaten Nunspeet
In het gebied Nunspeet e.o. heeft vergunninghouder RTV Nunspeet in samenwerking met Broadcast Partners ook een DAB+ experiment uitgevoerd. Hiervoor werd de bestaande zendmast van RTV Nunspeet van 60 meter hoogte ingezet (150 Watt). De mobiele ontvangst werd gemeten in het centrum van Nunspeet met overwegend laagbouw en in landelijke omgeving met veel bebossing.

Op de multiplex werd uitsluitend Radio Nunspeet uitgezonden met een bandbreedte van 128 kbps en een protectielevel EEP-2A.

Ook hier blijkt dat een zender van 150 Watt met antennes op 60 meter hoogte kan in het meetgebied van de gemeente Nunspeet goede kwaliteit mobiele ontvangst voorzien. Het verzorgingsgebied van de zender in Nunspeet reikt echter niet tot aan de grenzen van de gemeente Nunspeet. In kleine dorpen, voorzien van veel bebossing, bleek geen ontvangst mogelijk.

Kortstondige onderbrekingen in het audiosignaal in het verzorgingsgebied zijn mogelijk als gevolg van afscherming van hoogbouw en viaducten.

Volgens Broadcast Partners bewijst de pilot opnieuw dat laagvermogen zenders onvoldoende ontvangst opleveren in de gewenste verzorgingsgebieden in Apeldoorn alsmede in Nunspeet. Voor goede ontvangst, zowel buiten als binnen gebouwen in de verzorgingsgebieden van de omroepen zijn serieus hogere vermogens nodig.

Eerder trok Broadcast Partners ook al dezelfde conclusies bij de pilot in de regio Den Haag.

De resultaten van de pilot in Apeldoorn en Nunspeet zijn via de PDF linkjes hieronder te downloaden. [Radiowereld.NL]
Foto: Broadcast Partners