Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vlaamse regering stemt in met uitgifte extra DAB+capaciteit

De Vlaamse Regering heeft vrijdag ingestemd met het voorstel van Mediaminister Sven Gatz om de capaciteit voor digitale radio uit te breiden met een derde DAB+net. Via dit netwerk kunnen op termijn minimum twaalf extra landelijke radiokanalen uitzenden.

Vlaamse regering stemt in met uitgifte extra DAB+capaciteit Eind vorig jaar maakte Gatz al de plannen bekend om extra capaciteit op DAB+ beschikbaar te stellen. Nu krijgen de plannen groen licht.

Eerder besliste Gatz al dat uiterlijk 1 september 2018 de landelijke radiostations overal in Vlaanderen digitaal, via DAB+, te beluisteren moeten zijn. De zenders van de VRT, Qmusic en Joe zitten al op DAB+. Nostalgie start hiermee voor 1 september.

Momenteel kent Vlaanderen twee DAB+netten. Op 12A zendt de publieke omroep VRT haar programma’s digitaal uit, terwijl Norkring op kanaal 11A een flink aantal commerciële zenders uitzendt, alsmede BBC World Service.

Derde landelijk DAB+net
Om ruimte te maken voor de nieuwe stations komt er een derde landelijk net opgedeeld in twee allotments. In de provincies Oost- en West-Vlaanderen gaat uitgezonden worden op kanaal 5A, terwijl in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant (inclusief Brussel) uitgezonden gaat worden op kanaal 5D.

Het is de bedoeling dat ook de commerciële netwerkradio’s via DAB+ gaan uitzenden. Zij krijgen deze verplichting vanaf september 2019. Twee van de vier netwerkradio’s (VBRO en Topradio) voldoen al aan deze voorwaarde.

Meer keuze
Sven Gatz: “Met de uitbreiding van de capaciteit voor DAB+ zorgen we ervoor dat de luisteraar veel meer keuze zal krijgen aan landelijke radiozenders, met een betere kwaliteit. Die luisteraars zullen daardoor binnen afzienbare tijd ook aangemoedigd te worden om via een DAB+-toestel hun geliefde radiozenders te beluisteren.

Recent werd al een belangrijke stap gezet voor de verdere uitrol van DAB+ in Vlaanderen door het ondertekenen van “memorandum of understanding.” Hierin zijn afspraken vastgelegd over eenvormige communicatie, branding, promotie, contacten met de industrie en openheid naar andere radiozenders op DAB+. [Radiowereld.NL]