Zoek
Sluit dit zoekvak.

DAB+ in Noordwest-Frankrijk in juni van start

Nog deze zomer zijn in het noordwesten van Frankrijk de eerste radiostations via DAB+ te ontvangen. Mediaregulator heeft eerder deze maand zeven multiplexen goedgekeurd voor onder meer Lille, Duinkerken en Calais. Op 19 juni gaat DAB+ hier officieel van start.

DAB+ in Noordwest-Frankrijk in juni van start In het noordwesten van Frankrijk komt één regionaal DAB+net aangevuld met zes lokale netten.

Op het regionale DAB+net gaan 13 stations uitzenden waaronder Skyrock, Sud Radio, Metropolys, Oüi FM, RCF Nord de France, Crooner Radio, Generations en Mona FM.

De stad Lille krijgt daarnaast twee lokale multiplexen met in totaal 26 radiostations waaronder Radio FG, Chante France, France Maghreb 2, Melodie, Canal FM, Delta FM, RFI en Grand Lille Info. Ook het publieke Radio France is vertegenwoordigd met Fip. Deze zender is op FM niet te ontvangen in Lille vanwege het gebrek aan frequenties.

Duinkerke en Calais krijgen elk één lokaal DAB+net met respectievelijk acht en zeven radiostations.

Knooppunten en bogen
De start van DAB+ in Hauts-de-France, waarin Lille, Duinkerke en Calais vallen, maakt uit van het grootschalige “knooppunten en bogen” plan voor de uitrol van digitale etherradio van de Franse overheid.

Het is de bedoeling dat uiterlijk 2020 alle Franse stedelijke regio’s met meer dan 175.000 inwoners (knooppunten) DAB+ dekking hebben, almede de tussenliggende autosnelwegen (bogen).

Eerder deze maand startte mediaregulator CSA de verdeelprocedure voor Bordeaux en Toulouse. In beide steden is ruimte voor 39 radiostations. Recent kregen 31 radiostations in Rouen een vergunning om via DAB+ uit zenden. In Nantes kregen in totaal 39 radiostations een plekje op DAB+. De uitzendingen zullen later dit jaar starten.

Met de uitrol van DAB+ werd in Franrijk in 2014 gestart in Parijs, Marseille en Nice. Dat ging in eerste insnatie moeizaam omdat de grote Franse radiogroepen weigeren om uit te gaan zenden via DAB+. Grote zenders als RTL, Europe 1, Nostalgie, Fun radio, Virgin Radio en NRJ ontbreken dan ook. [Radiowereld.NL]