Search
Close this search box.

DAB+ officieel gestart in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn de eerste reguliere uitzendingen van DAB+ gestart. In de regio Wenen zijn 12 radiostations op kanaal 11C te ontvangen. Het gaat hierbij grotendeels om programma’s die niet op FM te ontvangen zijn.

DAB+ officieel gestart in Oostenrijk De regionale multiplex wordt geëxploiteerd door Radio Technical Center, die hiervoor begin dit jaar een licentie kreeg van KommAustria.

De afgelopen drie jaar verzorgde Radio Technical Center al de testuitzendingen die in Wenen plaatsvonden.

Afgelopen dinsdag zijn de testuitzendingen omgezet in reguliere uitzendingen. Wel is het aanbod gewijzigd. Een aantal stations zijn gestopt, terwijl nieuwe stations hun kans grijpen om via de ether uit te zenden. Op dit moment zijn er 12 radiostations te ontvangen via DAB+, waarvan er slechts vier op FM te ontvangen zijn.

Naast Energy, Radio Maria, Radio Arabella Wien en Mein Kinderradio wordt het aanbod aangevuld met ARBÖ Verkehrsradio (muziek uit de jaren ’70, ’80 en ’90 afgewisseld met actuele verkeersinformatie), Citytech (smooth Jazz en loungemuziek afgewisseld met nieuws uit de stad), 1Tech (Classic Hits), Big City Live (softpop, jazz, soul en lounge), ERF Plus (christelijke radiozender), Now Radio (christelijke jongerenzender), Sout al khaleej (radio voor de Arabische gemeenschap) en Mega Radio (pophits en nieuws uit Rusland).

Binnenkort start ook nog radiozender Info & Kultur (non-stop nieuws, weer, verkeer, zakennieuws, beursberichten en cultureel nieuws voor Wenen).

Vrijwel alle grote radiostations ontbreken vooralsnog via DAB+. Dat komt mede door de boycot van de Oostenrijkse publieke omroep ORF en Kronehit, de enige landelijke commerciële zender op FM. Zij hebben besloten dat 5G mobiel internet, waarvan de frequenties nog geveild moeten worden en de netwerken nog gebouwd moeten worden, de toekomst van radio is.

Wel willen zij dat de Oostenrijkse regering gaat regelen dat radiostations via 5G gratis worden doorgegeven. Of dit reëel is, is nog sterk de vraag. Telecomproviders moeten eerst miljoenen neertellen bij een veiling die terugverdiend moeten worden. Daarnaast zullen ook de vele terabytes aan dat die internetradio verbruikt op de netwerken op één of andere manier betaald moeten worden.

Later dit jaar wordt er nog een vergunning verleend voor de exploitatie van een landelijk DAB+ multiplex. [Radiowereld.NL]