Search
Close this search box.

Denemarken schakelt uiterlijk 2021 FM af

Als het aan de Deense regering ligt gaat FM uiterlijk 2021 uit en vindt het radioluisteren voornamelijk plaats via DAB+ en internet. Dit blijkt uit het plan “Nieuwe media, nieuwe gewoonten, nieuwe tijden” dat afgelopen donderdag is gepresenteerd.

Al enige tijd gold de regel dat FM in Denemarken uiterlijk twee jaar plaatsvindt nadat het aandeel digitaal radioluisteren de 50% heeft bereikt. Nu heeft de Deense overheid besloten een keiharde sluitingsdatum vast te stellen op 2021. Momenteel bedraagt het aandeel digitaal luisteren 38%.

Momenteel zijn een groot aantal Deense radiostations naast FM ook op DAB+ te ontvangen. Daarnaast zijn er diverse themakanalen beschikbaar of hebben de stations op DAB+ een grotere dekking dan ze op FM hebben. Denemarken kent namelijk maar vijf landelijke FM-netten aangevuld met diverse regionale en lokale kavels.

Overigens worden veel lokale FM-kavels gebruikt door grote netwerkzenders als Radio 100, MyRock, The Voice, Radio Soft, Skala FM en Classic FM.

Omdat de Deense overheid wil dat meer mensen kunnen genieten van de uitgebreidere keuze wordt er aangestuurd op een geforceerde switch-over. Ook komt er ruimte voor een cultuurkanaal op DAB+ die gesubsidieerd wordt door de staat.

Naast het uitzetten van FM heeft de overheid besloten dat niet alleen de publieke omroep DR 20% moet bezuinigen, maar ook dat de omroep twee van haar zes tv-kanalen moet sluiten. Daarnaast verkoopt de staat 40% van haar aandeel in de door de staat gefinancierde commerciële tv-zender TV2. Ook Radio 24syv, de commerciële nieuws- en talkzender die overheidssubsidie ontvangt moet de komende vier jaar 33% besparen.

Vooral de plannen om FM uit te zetten heeft al voor flink wat reacties gezorgd. De Deense Volkspartij heeft inmiddels al aangegeven alles in te zetten om de afschakeling tegen te houden.

Het afgelopen jaar zette Noorwegen als eerste land ter wereld FM grotendeels uit. In Zwitserland gaat de FM gefaseerd tussen 2020 en 2024 uit. In Nederland zijn nog geen concrete plannen, al sturen de radiostations af op 2023. [Radiowereld.NL]