Search
Close this search box.

VK: Grootschalige uitbreiding dekking lokale DAB-netten afgerond

In het Verenigd Koninkrijk is na drie jaar de grootschalige uitbreiding van de ruim 50 lokale DAB-netten afgerond. In totaal zijn er 221 zenders aangepast of in gebruik genomen. De gezamenlijke dekking van de lokale DAB-netten is gestegen van 72% naar ruim 90%.

VK: Grootschalige uitbreiding dekking lokale DAB-netten afgerond Het grootschalige project, dat in maart 2015 startte, werd afgerond met de ingebruikname van de zenders Edinburgh Castle in Schotland en Fishguard in het noordwesten van Wales.

Door de uitbreiding kunnen nu 10 miljoen meer luisteraars hun favoriete lokale BBC of commerciële radiozender ontvangen via DAB. Daarnaast wordt nu ruim 6400 km extra aan wegen gedekt door de lokale netten.

De grote uitbreiding van de dekking van de lokale DAB-netten maakte deel uit van het zogenaamde “Memorandum of Understanding”, dat in 2012 opgesteld werd door de overheid, de BBC en grote radiogroepen als Global Radio, Bauer Radio en UTV Media.

De overheid betaalde bijna 10 miljoen euro van de uitbreiding. De rest is betaald door de BBC en de grote radiogroepen.

Het Verenigd Koninkrijk telt momenteel drie landelijke DAB-netten, ruim 50 lokale netten en een tiental mini-lokale netten. Het aandeel digitaal luisteren bedraagt volgens de laatste luistercijfers 49,9%. Driekwart hiervan vindt plaats via DAB. In een groot aantal regio’s ligt het aandeel digitaal luisteren al ver boven de 50%. [Radiowereld.NL]