Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: dekking 3e landelijke DAB-net flink uitgebreid

De dekking van het derde landelijke DAB(+)-net in het Verenigd Koninkrijk (Sound Digital) wordt de komende maanden fors uitgebreid. In totaal komen er 19 nieuwe zenders bij, waardoor bijna 4 miljoen mensen het netwerk voor het eerst kunnen ontvangen.

VK: dekking 3e landelijke DAB-net flink uitgebreid Momenteel kent het Verenigd Koninkrijk, naast een flink aantal lokale DAB-netten, drie landelijke netten. Deze zijn in handen van de BBC, Digital One en Sound Digital. Het laatstgenoemde netwerk ging in maart 2016 van start.

Via het DAB-net van Sound Digital zijn momenteel 19 radiostations te ontvangen in zowel DAB als DAB+, waaronder Kisstory, Absolute 80s, Planet Rock, Fun kids, Talkradio, Virgin Radio, Mellow Magic, Jazz FM, Union Jack en BFBS. Het netwerk is via 45 zenders in ruim 75% van het Verenigd Koninkrijk te ontvangen.

Wie echter in bijvoorbeeld Cornall, Devon (beiden zuidwest-Engeland), East Anglia (oosten van Engeland), Kent (zuidoosten van Engeland), het zuiden van Wales of het noordoosten van Schotland woont had pech, want hier heeft het netwerk van Sound Digital nog geen dekking.

Hier komt echter binnen enkele maanden verandering in, want zenderexploitant Arqiva heeft deze week bekendgemaakt dat het netwerk wordt uitgebreid met 19 nieuwe zenders. Hierdoor neemt de dekking toe met bijna 4 miljoen potentiele luisteraars of 1,6 miljoen huishoudens.

Arqiva is samen met Bauer Media en Wireless Group (voorheen UTV Media) eigenaar van Sound Digital. Het consortium kreeg in maart 2015 een vergunning van mediaregulator Ofcom na het winnen van een tender. [Radiowereld.NL]