Frankrijk: CSA start verdeelprocedure landelijke DAB+-capaciteit

De Franse mediawaakhond CSA is vorige week gestart met de verdeelprocedure voor landelijke DAB+-capaciteit. Het is de bedoeling dat binnen acht jaar 90% van de Autoroutes en 75% van de grootstedelijke regio’s gedekt worden.

Frankrijk: CSA start verdeelprocedure landelijke DAB+-capaciteit Partijen die voor landelijke capaciteit in aanmerking komen zijn landelijke radiostations alsmede generalistische radiostations en thematische stations. In totaal worden twee netten uitgeschreven.

Gefaseerde uitrol
Aan de uitrol van de landelijke DAB+-netwerken stelt de CSA wel de nodige eisen. Zo moet bij de start al gelijk 20% van de autoroutes en 20% van de grootstedelijke regio’s gedekt zijn. Twee jaar later moet 50% van de Autoroutes (A) gedekt zijn. Bovendien moet dan ook 20% van de nationale wegen (N) in de administratieve regio Bretagne en 20% van de tertiaire wegen (T) op Corsica voorzien zijn van dekking.

Vier jaar na de start moet de dekking op de Autoroutes al 70% bedragen, en 50% op de N-wegen in Bretagne en de T-wegen op Corsica. Twee jaar later moet 90% van de Autoroutes gedekt zijn, 70% van de N-wegen in Bretagne en de T-wegen op Corsica, alsmede 60% van de grootstedelijke regio’s.

Tenslotte moet na acht jaar de dekking van de N-wegen in Bretagne en de T-wegen op Corsica zijn uitgebouwd naar 80%, alsmede 75% van de grootstedelijke regio’s.

Kandidaten hebben tot 21 november de tijd om zich te melden.

Landelijke radiostations?
Grote vraag is of de grote Franse radiogroepen als NRJ, Lagardère, RTL en NextRadioTV nu wel willen gaan uitzenden via digitale etherradio of opnieuw het poot stijf houden. Tot nu toe is Skyrock de enige landelijke commerciële zender dis uitzendt via DAB+.

Ook is de vraag of de landelijke publieke omroep Radio France capaciteit wil hebben. Momenteel zenden enkele publieke radiostations wel uit via DAB+ in Parijs en Lille.

Afgelopen week is de CSA tevens gestart met de verdeelprocedures van lokale en regionale DAB+-capaciteit in 13 regio’s waaronder Dijon, Grenoble, Orléans, La Rochelle, Saint-Étienne en Toulon. Kandidaten kunnen zich tot 7 november melden.

Knopen en bogen
De verdeling van landelijke DAB+-capaciteit maakt deel uit van het grootschalige “knopen en bogen” plan voor de uitrol van digitale etherradio van de Franse overheid.

Het is de bedoeling dat uiterlijk 2020 alle Franse stedelijke regio’s met meer dan 175.000 inwoners (knooppunten) DAB+ dekking hebben, almede de tussenliggende autosnelwegen (bogen).

In juni van dit jaar gingen al 41 radiostations van start via DAB+ in Noordwest-Frankrijk. Met de uitrol van DAB+ werd in Franrijk al in 2014 gestart in Parijs, Marseille en Nice. Inmiddels zijn in Frankrijk al 1,4 miljoen DAB+-radio’s verkocht. [Radiowereld.NL]