Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: Bijna 12 miljoen DAB+-ontvangers verkocht

Digitale radio blijft terrein winnen bij onze oosterburen. Het afgelopen jaar gingen er 1,92 miljoen DAB+ontvangers over de toonbank. Dat zijn er iets meer dan vorig jaar. Inmiddels staat de teller op 11,84 miljoen verkochte DAB+-radio’s.

Duitsland: Bijna 12 miljoen DAB+-ontvangers verkocht Maandag werden tijdens de Internationalen Funkausstellung (IFA) in Berlijn de nieuwe onderzoeksresultaten bekendgemaakt.

18,1% Aandeel
En opnieuw zit digitale etherradio in de lift. Inmiddels luisteren 12,7 miljoen Duitsers regelmatig via DAB+ naar de radio, waardoor digitale etherradio inmiddels een aandeel heeft van 18,1% (+2,4%-punt t.o.v. vorig jaar). 17% Van de Duitse huishoudens heeft inmiddels al de beschikking over minstens één DAB+-radio (+1,9%-punt t.o.v. vorig jaar).

Sinds augustus 2011 heeft Duitsland landelijke radio via DAB+. Inmiddels is de landelijke multiplex, waarop onder meer Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy en Absolut Relax uitzenden, vrijwel in heel Duitsland te ontvangen.

De landelijke publieke zender Deutschlandfunk Kultur heeft via DAB+ zelfs al een betere dekking dan via FM. Later dit jaar zetten Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur zelfs al hun eerste FM-zenders uit.

Daarnaast is er in elke deelstaat één of meerdere regionale multiplex in de lucht met daarop regionale stations. Het aanbod wisselt per deelstaat. In het zuiden zijn ook vrijwel alle regionale commerciële radiostations via DAB+ te ontvangen, terwijl deze in het noorden wat terughoudender zijn. Alleen in Hamburg en Bremen zijn ook regionale commerciële stations via digitale etherradio te ontvangen.

Beieren aan kop
Kijkend naar de verschillende deelstaten, dan is het ook niet verwonderlijk dat Beieren aan kop gaat. Hier heeft 22,3% van de huishoudens de beschikking over minstens 1 DAB+-radio. In absolute aantallen zijn dit 1,4 miljoen huishoudens. Vrijwel alle radiostations in Beieren zenden inmiddels uit via digitale etherradio.

Baden-Württemberg volgt op de tweede plaats met 18,7%. Ook hier zijn vrijwel alle radiostations die op FM uitzenden ook via digitale etherradio beschikbaar. Hekkensluiter is Nedersaksen met 14,1%. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien hier alleen de landelijke stations fatsoenlijke dekking via DAB+ hebben. De publieke omroep NDR is haar netwerk nog aan het uitrollen en de regionale commerciële stations ontbreken hier nog.

In de auto
Inmiddels rijden er in Duitsland ook al 4,4 miljoen auto’s met een DAB+-radio op de wegen rond. Een jaar geleden waren dit er nog 3,7 miljoen. Ongeveer 40% van alle nieuwe auto’s verschijnt in Duitsland met DAB+ aan boord op de weg. [Radiowereld.NL]