Search
Close this search box.

Fors meer radiostations via DAB+ in Berlijn

In Berlijn zijn sinds vorige week fors meer radiostations via DAB+ te ontvangen. Vrijwel alle grote commerciële radiostations, waaronder ook marktleider 104.6 RTL, zijn gestart via digitale etherradio. Ook is er een nieuw DAB+-multiplex in de lucht in de Duitse hoofdstad.

Fors meer radiostations via DAB+ in Berlijn De start van de extra radiostations via DAB+ valt gelijk met de Internationale Funkaustellung (IFA), die deze week plaatsvindt in Berlijn. Het aantal radiostations via digitale etherradio is Berlijn gestegen tot een slordige 60.

Een groot deel van de radiostations kregen eerder dit jaar al een vergunning om uit te mogen zenden via DAB+. Begin vorige week hebben ook onder meer 104.6 RTL, Spreeradio en Jam FM een vergunning gekregen. En dat is opmerkelijk, want RTL moest lange tijd niets weten van DAB+. Blijkbaar heeft de grote interesse van de concurrentie voor DAB+ ervoor gezorgd dat RTL met haar drie stations toch vertegenwoordigd wil zijn via digitale etherradio.

Door de start van nieuwe radiostations via DAB+ en de komst van een nieuw DAB+-netwerk voor Brandenburg, dat naast Berlijn ook Frankfurt/Oder en Cottbus gaat dekken, wordt er ook geschoven met de nodige radiozenders.

Op de lokale multiplex voor Berlijn (kanaal 7B) blijven Maxx FM (hits van nu), Gold, StarSat Radio en Pure FM (dance) uitzenden. Nieuw toegevoegd worden 94 3 RS2 (pophits van de jaren ’80 tot nu), Berliner Rundfunk 91 4 (classic hits), 98.8 Kiss FM (urban jongerenzender), Radio Teddy (kinderzender), Nice (radio spin-off van de gelijknamige tv-zender), de urban zender Jam FM, Radio Potsdam, Radio Germany One, Top 100 Station en Radio B2+ Schlagermixx.

Radio B2 (schlagers), Radio Paloma (schlagers), ERF Pop (christelijke pophits), HIT 104 (hits van nu) en 98 2 Radio Paradiso (softpop) verhuizen naar de regionale multiplex voor Brandenburg (kanaal 12D).

Daarnaast staan ook 87,9 Star FM (classic rock), BB Radio (actuele hits en hits uit de jaren ’90 en ’00), Power Radio (oldies & evergreens), Big FM (jongerenzender) uit Zuidwest-Duitsland, Domradio (pophits en kerkdiensten) uit Keulen, Rock Antenne uit Beieren en Rockland uit Saksen-Anhalt, 104.6 RTL, Spreeradio (classic hits), Peli One (urban hits) gepland voor deze multiplex. Een deel van de radiostations is inmiddels al gestart. De overige zenders worden binnenkort toegevoegd.

Met deze uitbreiding zenden vrijwel alle grote regionale/lokale commerciële zenders in Berlijn en Brandenburg uit via DAB+. Energy was in Berlijn al te ontvangen via de landelijke multiplex met voicetracks van dezelfde deejays als op FM in Berlijn te horen zijn.

In Berlijn en Brandenburg heeft nu 16,2% van alle huishoudens de beschikking over tenminste één DAB+-radio. Dit is een stijging van 2,3%-punt ten opzichte van een jaar geleden. Landelijk gezien heeft 17% van de huishoudens minstens één DAB+-radio. [Radiowereld.NL]