Zoek
Sluit dit zoekvak.

Groen licht voor frequentieplan en DAB+ in Wallonië

De adviesraad van mediaregulator CSA heeft een positief advies uitgebracht over de verschillende overheidsbesluiten die de verdeling van FM-frequenties en DAB+-capaciteit moet regelen in Wallonië. Hierdoor kunnen de frequenties met ruim een jaar vertraging eindelijk verdeeld worden.

Groen licht voor frequentieplan en DAB+ in Wallonië In de adviesraad van de CSA zitten verschillende vertegenwoordigers van de radiosector.

Al jaren steggelt de politiek van het Franstalige gedeelte van België over hoe het radiolandschap er in de toekomst uit moet zijn. Als gevolg hiervan werden de bestaande FM-vergunningen vorig jaar verlengd.

FM nagenoeg gelijk
In het nieuwe plan blijven er vier landelijke FM-kavels (deze worden nu gebruikt door Bel RTL Contact, NRJ en Nostalgie), twee FM-kavels met stadsfrequenties (hierop zenden nu Fun Radio en DH Radio uit) en vier regionale kavels. Ook zijn er 89 FM-frequenties voor lokale radiostations.

Dat het aantal FM-pakketten nagenoeg gelijk blijft, betekent niet dat bestaande partijen zeker zijn van een plekje op FM. Alle frequenties worden voor een periode van 9 jaar verdeeld middels een vergelijkende toets.

En er zijn kapers op de kust. Zo wil de N-Groep (NRJ en Nostalgie) ook een FM-pakket voor de softpopzender Cherie FM die nu alleen via internet uitzendt. RTL (Bel RTL en Contact) wil echter ook een FM-kavel voor de pop-rockzender Mint. Het format van Mint wordt momenteel via de regionale FM-kavels van BX FM in Brussel, Maximum in Luik en Must FM in Namen en Luxemburg uitgezonden.

Veel meer ruimte op DAB+, koppeling met FM
Voor wie geen plek op FM kan bemachtigen is er nog plaats op DAB+. Sowieso worden de landelijke en regionale stations verplicht om hun programma’s ook via digitale etherradio uit te zenden, maar er blijft ruimte over.

In totaal is er plaats voor 23 landelijke radiostations op DAB+. Hiervan zijn negen plekken gereserveerd voor de publieke omroep RTBF, drie voor de Duitstalige publieke omroep BRF en zes voor de landelijke commerciële FM-stations. Er is dus nog ruimte voor vijf nieuwe landelijke commerciële radiostations.

Voor de landelijke en regionale radiostations komen er twee bovenregionale multiplexen die gezamenlijk landelijke dekking hebben. De RTBF kan hierdoor de juiste regionale versie van VivaCité gaan uitzenden. Nu wordt in heel Wallonië de Brusselse editie doorgegeven via DAB.

Ook lokaal kan over
Ook voor lokale radiostations is er voldoende ruimte op DAB+. Hiervoor is een derde ‘laag’ beschikbaar met kleine DAB+-netten waarop in totaal 216 radiostations kunnen gaan uitzenden. Het verschil is echter dat lokale FM-frequenties niet gekoppeld gaan worden aan DAB+. Radiostations mogen zelf beslissen of ze uit willen gaan zenden op DAB+. Uit de sector is hier echter al veel vraag voor.

Om de overstap naar DAB+ mogelijk te maken stelt de Waalse regering 5,4 miljoen euro beschikbaar.

Het is de bedoeling dat de verdeelprocedure voor FM en DAB+ zo snel mogelijk opgestart gaan worden. Waarop de plannen van de radiostations getoetst gaan worden is nog niet bekendgemaakt. [Radiowereld.NL]