Zoek
Sluit dit zoekvak.

PO Duitsland geeft eerste FM-zenders op ten gunste van DAB+

De twee landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur geven komend najaar hun eerste FM-frequenties op ten gunsten van DAB+. Op het eiland Helgoland in de Noordzee en in Mittenwald in Beieren gaan de twee radiostations volledig over op digitale ontvangst.

PO Duitsland geeft eerste FM-zenders op ten gunste van DAB+ Eind september wordt op Helgoland een nieuwe DAB+-zender aangezet voor de landelijke multiplex op kanaal 5C.

Hierop zijn naast Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur ook de digitale landelijke kanalen Deutschlandfunk Nova en Dokumente und Debatten te ontvangen, alsmede diverse commerciële zenders.

In het Mittelwald gaat begin oktober een nieuwe DAB+-zender aan voor de landelijke multiplex.

Na een maand in deze regio’s zowel via FM als DAB+ te hebben uitgezonden, worden de vier FM-zenders in deze regio’s uitgezet en is alleen nog digitale ontvangst via de ether mogelijk.

Zowel Deutschlandfunk als Deutschlandfunk Kultur hebben in deze regio’s zwakke FM-frequenties met een relatief gering bereik. Deze zijn dan ook relatief duur om in de lucht te houden. Zodra de nieuwe DAB+-zenders in gebruik zijn genomen worden luisteraars op FM in de regio’s op de hoogte gebracht van de afschakeling van FM middels boodschappen die worden uitgezonden.

Vanaf 2021 willen Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur nog meer van hun ruim 300 FM-zenders uitzetten. Vanaf 2025 zouden de twee radiostations alleen digitaal via de ether te ontvangen moeten zijn.

Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur zijn niet de eerste radiozenders in Duitsland die zwakke FM-zenders opgeven. Recent gaf de classic hitszender Harmony FM in Hessen al drie zwakke frequenties op ten gunste van DAB+. Klassik Radio deed in 2015 en 2017 al hetzelfde. [Radiowereld.NL]