Search
Close this search box.

Zweden: Commerciële radiostations starten officieel met DAB+

Ondanks dat de Zweedse overheid vast wil houden aan FM, starten 1 januari 2019 de eerste commerciële radiostations met hun reguliere uitzendingen via DAB+. Nordic Entertainment Group (Nent, voorheen MTG Radio) neemt het voortouw. Er wordt gestart met 15 radiostations.

Nent is eigenaar van het landelijke radiostation Rix FM, het semilandelijke radiostation Star FM en diverse lokale stations in Stockholm. Voor de uitrol van DAB+ krijgt Nent ondersteuning van de twee kleinere radiogroepen DB Media (Dansbandskanalen en Guldkanalen) en Skärgårdsradion.

De nieuwe multiplex moet voor april 2019 door 35% van de bevolking ontvangen kunnen worden. Een jaar later moet dit percentage gestegen zijn naar 50% en twee jaar later naar 70%.

Tegelijkertijd hebben Bauer Media (Mix Megapol en Rockklassiker), NRJ Group en Norrköpings Radio & Co uitstel gekregen tot 1 januari 2020 om te starten met DAB+.

Uitstel
De vergunningen om uit te mogen zenden via DAB+ werden al in 2014 uitgegeven. Echter wilden de commerciële radiostations wachten tot dat de overheid een landelijke vergunning voor DAB+ had verleend aan de publieke omroep SR.

Maar tot groot ongenoegen van de radiosector kwam die vergunning er niet. Sterker nog: de overheid besloot van te houden aan FM. Er kwam zelfs een nieuwe veiling van alle commerciële FM-frequenties, die de staatskas ruim 130 miljoen euro opleverde.

Testen
Het gevolg was dat de digitalisering van de radio op een laag pitje kwam te staan. Vooralsnog bleven de uitzendingen via DAB en DAB+ beperkt tot testen door zenderexploitant Teracom rondom diverse grote steden. Begin 2019 gaat hier nu eindelijk verandering in komen en sluit de Zweedse radiosector zich aan bij diverse andere Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland, België en Noorwegen, om radio via de ether te gaan digitaliseren middels DAB+. [Radiowereld.NL]
Foto: Screenshot Youtube