Search
Close this search box.

Ommezwaai in Frankrijk: Alle grote radiogroepen willen op DAB+

Digitale etherradio DAB+ krijgt in Frankrijk de komende jaren een flinke boost nu vrijwel alle grote radiogroepen zich aan hebben gemeld voor landelijke capaciteit. Dit is woensdagavond door de landelijke spelers zelf bekendgemaakt.

Ommezwaai in Frankrijk: Alle grote radiogroepen willen op DAB+ Donderdag sloot het inschrijftermijn voor landelijke DAB+-capaciteit in Frankrijk. Het is de bedoeling dat binnen acht jaar 90% van de Autoroutes en 75% van de grootstedelijke regio’s gedekt worden. De verdeling van landelijke capaciteit maakt deel uit van het grootschalige “knopen en bogen” plan voor de uitrol van digitale etherradio van de Franse overheid.

Blokkade
Dat alle grote radiogroepen nu een aanvraag hebben gedaan voor DAB+-capaciteit is een opmerkelijke ommezwaai. Tot voor kort wilden zij helemaal niets weten van DAB+. Bij verdeelprocedures van capaciteit in onder meer Parijs, Marseille, Nice, Straatsburg en Lyon werd door deze partijen dan ook geen capaciteit aangevraagd. Alleen Skyrock was hierbij van de partij.

Maar blijkbaar zijn de groepen toch onder de indruk van de digitale etherradio-expresse die momenteel door Europa dendert, dat ze besloten hebben hun blokkade op te heffen.

Als er één schaap over de dam is…
Het eerste schaap dat over de dam ging was de NRJ Group, die voor de regio’s Bordeaux en Toulouse lokale DAB+-capaciteit aanvroeg voor haar radiostations NRJ, Nostalgie, Cherie en Rire & Chanson. De groep van de zwarte panter heeft nu capaciteit aangevraagd voor nog eens 15 grote steden. NRJ volgt hiermee dezelfde strategie als Skyrock.

Radiogroepen M6 (RTL, RTL2 en Fun Radio) en Lagardère (Europe 1, Virgin Radio en RFM) gaan nog een stap verder en hebben een aanvraag ingediend voor landelijke capaciteit voor hun radiozenders. NextRadioTV wil zelfs plek voor drie stations. Naast RMC en BFM Business, wil de groep onder de naam BFM Radio het geluid van de televisienieuwszender BFM doorgeven.

Andere partijen die zich gemeld hebben zijn Groupe 1981 (Radio Latina en de nieuwe zender Radio Yin), France Maghreb 2, Radio Classique en Radio Maria.

In totaal is er plaats voor landelijke 24 radiostations verdeeld over twee DAB+-multiplexen. Ook wordt er capaciteit verdeeld aan regionale en lokale stations in een groot aantal steden. Naar verwachting geeft mediaregulator CSA in het derde kwartaal van 2019 de vergunningen, waarna de uitrol in 2020 van start kan. [Radiowereld.NL]