Zoek
Sluit dit zoekvak.

VK: Grote interesse in kleinschalige DAB-uitzendingen

Er is flinke interesse bij kleinere lokale commerciële radiostations, community stations en internetstations in het Verenigd Koninkrijk om uit te gaan zenden via kleinschalige DAB-netten. Dit blijkt uit een zogenaamde “call for expressions of interest” van mediaregulator Ofcom.

VK: Grote interesse in kleinschalige DAB-uitzendingen In totaal kwamen er 430 aanmeldingen binnen van zowel radiostations als partijen die een zogenaamd ‘small scale’ DAB-multiplex willen exploiteren.

Testen
Sinds 2015 wordt er in het Verenigd Koninkrijk op tien plaatsen getest met kleinschalige DAB-uitzendingen. In onder meer Londen, Manchester, Bristol, Birmingham, Brighton en Glasgow zijn daarom multiplexen in de lucht met een beperkt bereik.

Met deze test gaf Ofcom gehoor aan de roep van kleine commerciële lokale stations, internetstations en community stations. Vrijwel alle grotere lokale en regionale radiostations zenden momenteel al uit via DAB(+), maar de kleinere stations dreigen de digitale sneltrein te missen door de hoge kosten.

Goedkoop
Het voordeel van op software gebaseerde DAB-uitzendingen is dat hiervoor geen tienduizenden euro’s aan hardware nodig is. De software draait gewoon op een simpele (Rasberry Pi) computer. Voor nog geen 10.000 euro kan een radiostation al een DAB(+)multiplex in de lucht brengen. Indien er meer zenders op een multiplex uitzenden, dan daalt de prijs per radiozender.

Voorwaarde is wel dat de dekking van de kleinschalige multiplexen niet groter zijn dan 40% van het al bestaande lokale DAB-net van de betreffende regio.

Onderzoek naar interesse
In 2017 werd een wetsvoorstel om kleinschalige DAB-uitzendingen een eigen status te geven al goedgekeurd. En daarom hield Ofcom de afgelopen maanden een zogenaamde “call for expressions of interest” waarin geïnteresseerde partijen hun plannen / wensen duidelijk konden maken aan de mediaregulator. Op deze manier wilde Ofcom in kaart brengen in welke regio’s er behoefte is aan een mini-multiplex.

In totaal kwamen er maar liefst 430 aanmeldingen binnen bij Ofcom. De regio’s waar de meeste aanvragen vandaan kwamen zijn Glasgow (8), Leeds en het westen van Londen (6) en Liverpool en Noord-Londen (5). Belfast, Birmingham, Bradford, Londen-Oost, Londen-Zuid en Southampton volgden elk met vier aanvragen.

Ofcom gaat zich de komende maanden verder buigen over de indeling van de kleinschalige DAB-netten. [Radiowereld.NL]