Zoek
Sluit dit zoekvak.

Donderdag kort geding NPO tegen uit de lucht halen SterrenNL

Het kort geding van de NPO bij de Raad van State over SterrenNL dient donderdag (17 januari). De NPO wil middels een voorlopige voorziening voorkomen dat het themaradiokanaal met overwegend Nederlandstalige muziek haar uitzendingen via DAB+ moet staken.

Donderdag kort geding NPO tegen uit de lucht halen SterrenNL Aanleiding voor het kort geding is een uitspraak van de Rechtbank van Utrecht, die tot twee maal toe heeft geoordeeld dat SterrenNL in strijd met de mediawet wordt uitgezonden via de digitale ether.

De NPO heeft voor al haar themakanalen op DAB+ verzuimd om toestemming te vragen om de zenders toe te voegen op DAB+.

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) laat dit oogluikend toe en verschuilt zich achter de toestemming die Staatssecretaris Dekker destijds achteraf gaf.

Toestemming van de Staatssecretaris betekent namelijk niet dat er automatisch toestemming van het CvdM volgt. Dit overheidsorgaan moet zelfstandig een oordeel vellen en daarbij onder meer oordelen of dit geen concurrentievervalsing voor de commerciële omroepen vormt.

Gerechtelijke uitspraak genegeerd
De eerste gerechtelijk uitspraak werd door het CvdM grotendeels genegeerd en daarom oordeelde de rechter vorige maand opnieuw dat het CvdM haar huiswerk opnieuw moet gaan doen. Het overheidsorgaan heeft hiervoor tot 25 januari de tijd gekregen. Uiterlijk dan moet het CvdM gaan handhaven en de NPO gevorderd worden de uitzendingen van SterrenNL via DAB+ te staken.

Voorlopige voorziening
Tijdens een zitting bij het CvdM eerder deze week, waar de zaak met betrekking tot SterrenNL behandeld werd, blijkt niet alleen het Commissariaat zelf in hoger beroept te gaan tegen de uitspraak, maar ook de NPO zelf is.

En omdat het CvdM nog deze maand moet beslissen over de toekomst van SterrenNL op DAB+, heeft de NPO een tijdelijke voorziening aangevraagd bij de Raad van State. Middels dit kort geding wil de NPO dat het CvdM opgedragen wordt om voorlopig niet te gaan handhaven, waardoor de grootste zendpiraat van het land in de lucht kan blijven.

Legalisatie?
Volgens de NPO zou SterrenNL gewoon kunnen blijven uitzenden omdat er zicht zou zijn op legalisatie. Onder protest wordt alsnog een voorwaardelijke aanvraag tot het mogen uitzenden van SterrenNL op DAB+ indienen en de NPO is hierover in gesprek met het Ministerie van OC&W.

Echter is het nog helemaal niet zeker of SterrenNL daadwerkelijk gelegaliseerd gaat worden. De NPO heeft de aanvraag tot legalisatie namelijk nog niet officieel ingediend. De goedkeuringsprocedure moet daarom nog beginnen en er is geen enkele reden om van tevoren aan te nemen dat de diverse instanties die de Minister van OC&W zal moeten raadplegen allen in het voordeel van de NPO zullen adviseren.

Ook kan er in de verplichte marktconsultatie behoorlijke tegengas vanuit de markt worden verwacht, want niet alleen 100% NL zal daarin van zich laten horen, maar mogelijk ook andere commerciële radiozenders die zich toespitsen op Nederlandstalige muziek. [Radiowereld.NL]