Verdeelprocedure FM en DAB+ Wallonië gestart

Mediaregulator CSA is gestart met de verdeelprocedure voor FM-frequenties in DAB+-capaciteit in Wallonië. Afgelopen dinsdag is de oproep voor kandidaten geplaatst in het Belgisch Staatsblad. De verdeling in het Franstalige gedeelte van België moet in juli afgerond zijn.

Verdeelprocedure FM en DAB+ Wallonië gestart Kandidaten krijgen twee maanden de tijd om hun aanvraag in te dienen. De CSA besluit daarna binnen vier maanden welke partijen er via de ether uit mogen gaan zenden.

De verdeling gaat middels een vergelijkende toets. De partijen met de beste dossiers krijgen de komende negen jaar een plekje in de ether.

Het is voor het eerst in België dat zowel FM-frequenties als DAB+-capaciteit tegelijk verdeeld worden. Wel vindt de verdeling twee jaar later plaats dan gepland. De afgelopen jaren werd er flink gesteggeld door de politiek over het nieuwe frequentieplan, met als gevolg dat de FM-vergunningen in 2017 noodgedwongen verlengd werden.

In september vorig jaar kwam er eindelijk groen licht, waarna de verdeling nu plaatsvindt.

FM nagenoeg gelijk
In het nieuwe plan blijven er vier landelijke FM-kavels (deze worden nu gebruikt door Bel RTL Contact, NRJ en Nostalgie), twee FM-kavels met stadsfrequenties (hierop zenden nu Fun Radio en DH Radio uit) en vier regionale kavels. Ook zijn er 82 FM-frequenties voor lokale radiostations.

Dat het aantal FM-pakketten nagenoeg gelijk blijft, betekent niet dat bestaande partijen zeker zijn van een plekje op FM. Er zijn kapers op de kust.

Zo wil de N-Groep (NRJ en Nostalgie) ook een FM-pakket voor de softpopzender Cherie FM die nu alleen via internet uitzendt. RTL (Bel RTL en Contact) wil echter ook een FM-kavel voor de pop-rockzender Mint. Het format van Mint wordt momenteel via de regionale FM-kavels van BX FM in Brussel, Maximum in Luik en Must FM in Namen en Luxemburg uitgezonden. Ook een groep van lokale tv-stations aast op een FM-pakket.

Hiervoor moeten de lokale tv-stations, die deels met staatsgeld gesubsidieerd worden, wel een commerciële tak oprichten. Maar ook DH Radio is niet zeker van haar plek. De afgelopen jaren werd het station meerdere keren op de vingers getikt door de CSA wegen het schenden van haar vergunningsvoorwaarden.

Veel meer ruimte op DAB+, koppeling met FM
Voor wie geen plek op FM kan bemachtigen is er nog plaats op DAB+. Sowieso worden de landelijke en regionale stations verplicht om hun programma’s ook via digitale etherradio uit te zenden, maar er blijft ruimte over.

In totaal is er plaats voor 23 landelijke radiostations op DAB+. Hiervan zijn negen plekken gereserveerd voor de publieke omroep RTBF, twee voor de Duitstalige publieke omroep BRF, zes voor de landelijke commerciële FM-stations en één voor de regionale stations. Er is dus nog ruimte voor vijf nieuwe landelijke commerciële radiostations.

Voor de landelijke en regionale radiostations zijn er inmiddels twee bovenregionale multiplexen, elk bestaande uit 4 allotments die gezamenlijk landelijke dekking hebben.

Ook lokaal kan over
Ook voor lokale radiostations is er voldoende ruimte op DAB+. Hiervoor is een derde ‘laag’ beschikbaar met kleine DAB+-netten waarop in totaal 216 radiostations kunnen gaan uitzenden. Het verschil is echter dat lokale FM-frequenties niet gekoppeld gaan worden aan DAB+. Radiostations mogen zelf beslissen of ze uit willen gaan zenden op DAB+. Uit de sector is hier echter al veel vraag voor.

De nieuwe frequentieverdeling gaat in juli 2019 in. [Radiowereld.NL]