Search
Close this search box.

Groot-Europa: meer dan 1500 radiostations zenden uit op DAB(+)

In Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten zenden 1566 radiostations uit op DAB(+). Dit blijkt uit her rapport “Digital Radio 2019” van de EBU. Het gaat hierbij om 30 landen die zijn aangesloten bij de Europese Radio-Unie. Een kwart van deze stations zijn publieke radiozenders.

Groot-Europa: meer dan 1500 radiostations zenden uit op DAB(+) Maar liefst 1020 van de 1566 radiostations op DAB(+) zijn commerciële radiostations tegenover 395 publieke radiostations en 151 stations die niet-commercieel, maar ook niet publiek zijn.

Meer dan 80% van de radiostations die digitaal via de ether uitzenden gebruikt hiervoor DAB+. Ook in ons land, België en Duitsland wordt deze standaard gebruikt.

Langzaam maar zeker verdwijnt de oude DAB MP2-standaard. Roemenië is enige van de 30 EBU-landen waar nog uitsluitend in DAB wordt uitgezonden. Slechts in een handvol landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, wordt zowel de DAB als nieuwere DAB+-standaard gebruikt.

Van de 1566 radiostations op DAB(+) zijn er 1067 die ook op FM of AM uitzenden. 499 Radiostations zijn echter uitsluitend digitaal te ontvangen. Van deze digitale stations heeft 70% een muziekformat.

Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk voorop
Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk trekken de kar (donkerblauw op kaart) als het om digitale radio gaat. In Noorwegen zijn alle landelijke en grote lokale stations al verdwenen van FM, terwijl Zwitserland tussen 2020 en 2022 FM gaat uitzetten. Ook in het Verenigd Koninkrijk is al ruim 50% van het radioluisteren digitaal en wordt aan de voorwaarden voldaan om een afschakeldatum voor analoge radio vast te leggen. Dit is echter nog niet gebeurd.

Nederland, Duitsland en Italië volgen
In Nederland, Duitsland en Italië is DAB+ al flink aan de weg aan het timmeren (lichtblauw). Vorig jaar waren er in totaal al meer dan een miljoen ontvangers verkocht in ons land. Wereldwijd zijn er overigens al meer dan 70 miljoen radio’s verkocht die DAB(+) kunnen ontvangen. In Italië zijn nu alle landelijke publieke en commerciële stations op DAB+ te ontvangen.

Daarnaast wordt ook in België, Frankrijk, Tsjechië en Polen flink gas gegeven als het om DAB+ gaat (roze). In deze landen is DAB+ de afgelopen jaren gelanceerd. In België zenden inmiddels alle publieke en grote commerciële radiostations al uit op DAB+. En ook in Frankrijk groeit het aantal stations op DAB+ gestaag. De grote Franse radiogroepen hebben onlangs hun blokkade opgeheven en willen nu allemaal landelijk via digitale etherradio gaan uitzenden.

Daarnaast zijn er nog een flinke groep landen waar wel al radiostations op DAB(+) uitzenden, maar waar de overheid nog even de kat uit de boom kijkt als het om digitale radio gaat (rood). Voorbeelden hiervan zijn Oostenrijk, Spanje, Algerije, Turkije, Hongarije, Ierland en de Oekraïne.

Vanaf 2021 in alle nieuwe auto’s standaard DAB+
De komende jaren zal DAB+ steeds meer terrein gaan winnen. In Europa moeten vanaf 2021 alle nieuwe auto’s die verkocht worden standaard DAB+ aan boord hebben, zo besloot het Europees parlement eind vorig jaar. In Nederland werd vorig jaar 38% van de nieuwe auto’s standaard geleverd met DAB+.

Overigens zijn er elders in de wereld ook landen waar radiostations op DAB(+) uitzenden, waaronder Australië en China. [Radiowereld.NL]