Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vlaanderen: Norkring brengt nieuw DAB+-net in de lucht

Norkring is donderdag begonnen met de uitrol van haar nieuwe DAB+-net voor Vlaanderen. Sinds 13 uur staan de eerste zenders aan en zijn Stadsradio Vlaanderen en Tomorrowland One World Radio via de digitale ether te ontvangen. Binnenkort wordt het aanbod verder uitgebreid met NRJ.

Vlaanderen: Norkring brengt nieuw DAB+-net in de lucht Vorig jaar kreeg zenderexploitant Norkring de exploitatie van het tweede commerciële DAB+-netwerk van Vlaanderen toegewezen voor een periode van 15 jaar.

In tegenstelling tot de twee bestaande DAB+-netten (VRT 12A en Norkring 11A), zendt het nieuwe net niet overal op hetzelfde kanaal uit. In de provincies Oost- en West-Vlaanderen wordt uitgezonden worden op kanaal 5A, terwijl in Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant (inclusief Brussel) uitgezonden wordt op kanaal 5D.

Bij de toewijzing in oktober beloofde Norkring haar nieuwe netwerk binnen vier maanden volledig in de lucht te hebben. Met het aanzetten van de eerste zenders is hier nu een eerste stap in gemaakt. In totaal gaat “Vlaanderen2”, zoals het nieuwe netwerk heet, via 23 zenders uitzenden.

Naast de zendlocaties die ook gebruikt worden voor 11A, komen er ook zenders in onder meer Aalst en Mechelen.

Vooralsnog zijn er twee stations te ontvangen via de nieuwe multiplex: de commerciële netwerkradio Stadsradio Vlaanderen en Tomorrowland One World Radio. Het aantal verschillende radiostations in Vlaanderen op DAB+ is hiermee gestegen tot 23.

Binnenkort wordt ook NRJ Vlaanderen toegevoegd aan het aanbod. Daarnaast gaan de geruchten dat Qmusic België en Joe nog een paar themakanalen willen lanceren via de digitale ether. [Radiowereld.NL]