DAB+ in West-Duitsland: Er zit eindelijk beweging in

De mediacommissie van de regionale mediaraad van Noordrijn-Westfalen heeft vrijdag de aanvraag voor twee DAB+-lagen voor de West-Duitse deelstaat goedgekeurd. Het gaat hierbij om een multiplex die de gehele deelstaat dekt en een bovenregionaal multiplex.

DAB+ in West-Duitsland: Er zit eindelijk beweging in Daarmee zit er eindelijk beweging in de ontwikkeling van DAB+ in Noordrijn-Westfalen, de deelstaat die aan groot deel van Nederland grenst. Lange tijd werd digitale etherradio op lokaal en regionaal hier geblokkeerd om het bestaande radiolandschap op FM te beschermen. Dat gebeurde mede onder druk van de politiek.

Hierdoor zijn in Noordrijn-Westfalen alleen de landelijke multiplex op kanaal 5C en een regionaal multiplex van de publieke omroep WDR te ontvangen. Waarbij de uitzendingen van de WDR al ruim 20 jaar de status “testuitzendingen” hebben.

Vreemde eend
Noordrijn-Westfalen is dan ook een vreemde eend in de bijt op het gebied van radio. Dat is ook terug te vinden op de FM-band. Naast de landelijke publieke zenders Deutschlandfunk en Deutschlandfunk Kultur en de WDR zijn er alleen ruim 40 lokale commerciële radiostations actief in de deelstaat. Deze zijn echter allemaal aangesloten bij Radio NRW, dat vanuit Oberhausen het mantelprogramma verzorgd.

Regionale commerciële radio voor de gehele of een groot deel van de deelstaat, is er niet. Ook kent iedere stad of streek maar één lokale commerciële omroep. En dat is tamelijk karig voor een deelstaat die 18 miljoen inwoners en een flink aantal grote steden telt.

Eindelijk beweging
Omdat de populariteit van DAB+ in Duitsland gestaag groeit, inmiddels zijn er al meer dan 12 miljoen ontvangers verkocht, kan ook Noordrijn-Westfalen er niet langer omheen. Daarom organiseerde de regionale mediaraad LFM vorig jaar een call for interest. Hierop kwamen 47 reacties binnen van zowel landelijke, regionale als lokale radiostations, alsmede enkele zenderexploitanten. Het gaat hierbij om partijen als Regiocast, RockAntenne, Radio Teddy, Radio NRW, Radio B2, Radio Paradiso, Dein FM, Mehr Radio en Divicon.

Ook vanuit het buitenland kwam interesse in de vorm van 100,5 Das Hitradio. Dit is een Duitstalige Belgische commerciële zender, die vanuit Eupen uitzendt.

Als gevolg hiervan heeft de mediacommissie van de regionale mediaraad van Noordrijn-Westfalen nu de aanvraag voor DAB+-lagen goedgekeurd. Het gaat hierbij om een multiplex dat de gehele deelstaat dekt, alsmede uit een bovenregionaal kavel, bestaande uit vijf of zes multiplexen, die tezamen de hele deelstaat dekken.

De Bundesnetzagentur, het Duitse Agentschap Telecom, moet nu frequenties gaan zoeken en coördineren. Zodra dat rond is, zal er een verdeelprocedure worden gestart.

Samenwerking met WDR?
Er is overigens ook gekeken of er bij de uitrol van DAB+ samengewerkt kan worden met de publieke omroep WDR. Daarbij werd gedacht aan het model in Beieren, waarbij de publieke omroep de uitrol en exploitatie van alle regionale DAB+-netten verzorgd en capaciteit verhuurd aan commerciële stations tegen vastgestelde marktconforme prijzen. Dit gaat in Noordrijn-Westfalen echter niet gebeuren. [Radiowereld.NL]