Zoek
Sluit dit zoekvak.

Duitsland: 13 Nieuwe zenders voor landelijke DAB+-net

Het landelijke DAB+-net in Duitsland wordt dit jaar met 13 zenders uitgebreid. Het totaal aantal zenders waarmee de “Bundesmux” wordt uitgezonden groeit hiermee naar 137. Hierdoor kan het netwerk in 96% van Duitsland buitenshuis ontvangen worden, alsmede op 99% van de Autobahnen.

Duitsland: 13 Nieuwe zenders voor landelijke DAB+-net Sinds 2011 kent Duitsland landelijke radio via DAB+. Hierop zijn momenteel stations als Radio Bob, Sunshine Live, Deutschlandfunk, Schlagerparadies, Klassik Radio, Energy, Schwarzwaldradio en Absolut Relax te ontvangen.

Aanvankelijk werd er gestart met een netwerk van 27 zenders met vooral dekking in de grote steden. De afgelopen jaren is het aantal zenders uitgebreid naar 124, waarmee al vrijwel overal in Duitsland ontvangst is.

Dit jaar komen er 13 nieuwe zenders bij die de ontvangst in de deelstaten Baden-Württemberg (1), Beieren (7), Noordrijn-Westfalen (2), Rijnland-Palts (2) en Sleeswijk-Holstein (1) verder gaan verbeteren.

Hierdoor groeit de dekking buitenshuis van 94,4 naar 96,0%. Het aantal Duitsers dat het landelijke DAB+-net binnenshuis kan ontvangen groeit van 66,5 naar 68,4 miljoen, wat neerkomt op bijna 85%. Daarnaast is er ontvangst op 99% van alle Autobahnen.

Inmiddels zijn er in Duitsland al meer 12 miljoen DAB+-ontvangers verkocht. Het afgelopen jaar ging een recordaantal van 1,4 miljoen exemplaren over de toonbank.

Ook op regionaal wordt er nog druk aan de weg getimmerd als het om DAB+ gaat. Zo neemt de publieke omroep BR voor Beieren nog regelmatig nieuwe zenders in gebruik om de zenders te verbeteren. De publieke omroep NDR voor Noord-Duitsland neemt dit jaar acht nieuwe zenders, waarvan drie in Nedersaksen. [Radiowereld.NL]