Duitsland: 2e landelijke DAB+-net uiterlijk in oktober van start

Duitsland krijgt nog dit jaar alsnog een tweede landelijke DAB+-net. Antenne Deutschland, die de vergunning in 2017 kreeg toegewezen, start uiterlijk in oktober met de uitrol. Juridische procedures zorgden voor flink wat vertraging.

Duitsland: 2e landelijke DAB+-net uiterlijk in oktober van start Het tweede landelijke DAB+-net start met 71 zenders, waarmee 80% van de Duitsers het netwerk ook binnenshuis kan ontvangen. Tevens is dan ontvangst op 90% van de Autobahnen mogelijk.

Ruimte voor 15 stations
Als officiële startdatum wordt 1 oktober genoemd, maar een eerdere start is mogelijk. Dit hangt af van het aantal radiostations dat wil uitzenden via de nieuwe multiplex. Er is ruimte voor in totaal 15 stations.

Ongeveer zeven stations gaan verzorgd worden door Absolut Radio, die samen met Media Broadcast Antenne Deutschland vormt. Absolut Radio is momenteel al met Absolut Relax vertegenwoordigd op de eerste landelijke DAB+-multiplex (5C), alsmede met Absolut Hot op diverse regionale netwerken.

De overige capaciteit op het nieuwe net wordt aan andere stations verhuurd. Geïnteresseerde radiostations kunnen zich tot eind april meldden bij Antenne Deutschland.

Juridisch getouwtrek
Begin dit jaar werd duidelijk dat het tweede landelijke DAB+-net van start kon gaan nadat de Saksische hogere administratieve rechtbank de tijdelijk voorziening, die in juni 2018 werd opgelegd door administratieve rechtbank van Leipzig, had opgeheven.

Al sinds de toewijzing van het tweede landelijke DAB+-net in juni 2017 lopen er juridische procedures. DABP, één van de twee partijen die buiten de boot viel, had besloten om zich niet neer te leggen bij de toewijzing.

Ondanks dat de juridische procedures nog steeds lopen en nog enkele jaren in beslag kunnen nemen, heeft Antenne Deutschland toch besloten om haar netwerk uit te gaan rollen. [Radiowereld.NL]